16-årige Bay udvist helt alene til Thailand

16-årige Bay Incharoen flyver i morgen til Thailand, efter hun for kun seks dage siden fik afslag på familiesammenføring. I Danmark bor hendes mor og papfar, i Thailand skal hun klare sig selv.

Bay Incharoen har boet i Farstrup ved Nibe siden maj 2022. Hun uddanner sig og er ved at lære sproget. Men fra 1. december må hun ikke længere være i landet.

I huset i Farstrup bor Bays mor og papfar. Og de er dybt chokerede over Udlændingestyrelsens afgørelse. 

- Det kommer som et chok for os, at hun skal tilbage med så kort varsel. Det virker ret koldt og kynisk, den måde man sender afslag ud på, siger papfar Leo Villy Skaarup Christensen. 

quote Jeg har lyst til at græde

Bay Incharoen

Bays mor Catty Sritrihieng kom til Danmark i december 2019 og blev gift med Leo i januar 2020. Herefter søgte de om opholdstilladelse til Catty, men Bay boede stadig i Thailand.

- Det var et ret stort ønske for os, at Bay færdiggjorde den del af skolen, hun var i gang med, og derfor tog vi hende ikke med til Danmark dengang, siger Leo Christensen, der forklarer, at Bay desuden ikke havde et pas, så det skulle også ordnes inden.

Med alt I har været igennem nu, fortryder du så, at I ikke tog hende med dengang og søgte om ophold til hende samtidig?

- Ja. Det er der ingen tvivl om, siger Leo Christensen.

Ikke beskyttelsesværdigt familieliv

Da Bay så var klar til at komme til Danmark, havde corona ramt verden, og det var ikke muligt for Catty og Leo at tage til Thailand. 

Derfor kom Bay først til Danmark i år. Og det får nu konsekvenser i ansøgningen om familiesammenføring.

Udlændingestyrelsen skriver blandt andet i afslaget til Catty, at de har lagt vægt på, at "Bay Incharoen reelt set ikke har boet sammen dig siden december 2019. Vi har ydermere lagt vægt på, at du selv har valgt at udøve familielivet således, at du og Bay Incharoen lever adskilt, da det er dit eget valg at rejse til Danmark".

Dermed ser Udlændingestyrelsen ikke mor og datters forhold som "beskyttelsesværdigt familieliv", som ellers er et af kriterierne for familiesammenføringen. 

Udlændingestyrelsen skriver til TV2 Nord, at de ikke kan kommentere på den enkelte sag, men at de generelt kan oplyse, at der skal ganske særlige grunde til, når et barn over 15 år skal familiesammenføres.

Men Leo Christensen giver ikke meget for, at Catty skulle have "frasagt sig sit familieliv med sin datter", som han selv udtrykker det.

- Hun har haft kontakt med Bay i al den tid, hun har været i Danmark. Vi kunne ikke rejse til Thailand på grund af corona, men det betyder da ikke, at hun ikke stadig har brug for et familieliv med sin datter, siger han.

Udlændingestyrelsen skriver ydermere i deres svar til TV2 Nord, at "covid-19 spiller som udgangspunkt ingen rolle i forhold til at kunne ansøge om opholdstilladelse, da dette kan ske både digitalt og via forælderen i Danmark". 

- I Danmark har jeg et godt liv

Der er ikke mange timer til, at Bay ikke længere må være i Danmark. Derfor bruger familien lidt af aftenen på at pakke et par kufferter, men Bay har på ingen måde lyst til at forlade landet.

Hvordan har du det med beslutningen?

- Jeg har lyst til at græde hele tiden, siger Bay Incharoen.

Hendes mor og papfar lejer et værelse til hende i en forholdsvis rolig del af storbyen Bangkok, men det er noget meget andet, der venter den 16-årige pige.

- Jeg har det meget dårligt. Jeg vil ikke tilbage til Thailand, for her i Danmark har jeg gode venner og går på en god skole, siger hun. 

Forældrenes ansvar

TV2 Nord har spurgt det nordjyske folketingsmedlem Bjarne Laustsen (S), om lovgivningen på området er for stram.

- Det kan altid diskuteres, om reglerne er for stramme. Jeg kan bare sige, at det er forældrenes ansvar, hvad der skal ske med deres børn, siger Bjarne Laustsen.

Han fortæller, at det desværre er en helt klassisk situation, hvor familierne ikke er nok opmærksomme på, at det kan blive et problem at rejse til Danmark uden børnene.

Derfor kommer den socialdemokratiske politiker også med et klart råd:

- Det er langt bedre at tage sine teenagebørn med til Danmark fra starten, det kan ikke siges ofte nok. Får de ikke ophold alligevel, eller ønsker de ikke at være her, kan de langt nemmere tage den anden vej igen, når først de er her, siger han og fortsætter:

- Har barnet noget skolegang, der skal færdiggøres først, skal det bare skrives i ansøgningen med det samme.

Drømmen lever endnu

I dag er der ingen tvivl om, at Leo Christensen fortryder, at de ikke fik Bay med til Danmark for to et halvt år siden. 

- Dengang skulle vi have hentet diverse dokumenter og alt det, der skulle til, og så have sendt ansøgningen umiddelbart derefter i starten af 2020. Men det var ikke muligt, for corona var i vejen, siger Leo Christensen.

Det er begrænset, hvad Bjarne Laustsen og Socialdemokratiet kan gøre, men han opfordrer alligevel familien til én ting.

- Jeg synes, de skal få hjælp fra en dygtig advokat og så sende en klage afsted. På den måde kan de finde de rigtige veje til, at myndighederne kan tage sin beslutning op til genovervejelse, siger han.

Drømmen om et almindeligt familieliv i Danmark er da også stadig intakt for Leo Christensen.

- Jeg forestiller mig, vi kan få en familie op at køre på et tidspunkt, men lige nu har det godt nok lange udsigter.


Seneste nyt

fra Nordjylland