Tidligere borgmester om kæmpe havne-gæld: Vi havde ikke noget alternativ

Der var ikke noget alternativ til at udvide havnen i Hanstholm, siger den daværende borgmester i dag, på trods af at havnens enorme milliongæld nu har kostet den sit selvstyre.

Hanstholm Havn skulle udvides. Det var den eneste rigtige beslutning, da den blev truffet.

Sådan mener daværende borgmester, Lene Kjelgaard i dag.

Dagen efter kommunalbestyrelsen i Thisted har besluttet, at Hanstholm Havn skal overgå fra selvstyre til en kommunal havn, på grund af den enorme gæld havnen slæber rundt på efter den store havneudvidelse i 2017.

- Jeg synes stadigvæk, det er et godt projekt den dag i dag, siger Lene Kjelgaard.

Beslutningen om at tage kontrollen med havnen tilbage til kommunen kommer, efter en ny bestyrelsesformand for godt et halvt år siden tiltrådte og kunne konstatere, at havnens økonomi var i store problemer.

Hanstholm Havn har en gæld på 630 millioner kroner og et underskud på driften for 2021 på 17 millioner kroner. Og det er altså den dårlige økonomiske situation, der for politikerne i kommunalbestyrelsen ikke gav andre muligheder tirsdag aften end at indlemme havnen i Thisted Kommune.

quote Vi har ikke haft en bestyrelse, som har været deres plads vågen

Svend Heiselberg, tidligere medlem af bestyrelsen i Hanstholm Havn

Nu skal kommunens netop lukkede budgetter åbnes igen, fordi der skal findes millioner til havneunderskuddet.

Lene Kjelgaard er i dag medlem af De Konservative, men som Venstres borgmester i Thisted Kommune var hun næstformand i bestyrelsen, da beslutningen om havneudvidelsen blev vedtaget. På trods af den økonomiske situation i dag, fortryder hun ikke beslutningen.

- Jeg kan ikke rigtig se, vi havde et alternativ. Havde vi ikke udvidet og forbedret forholdene, så havde vi stået i en anden situation nu, og så er det ikke sikkert, vi havde haft de arbejdspladser, vi har derude i dag, og det er heller ikke sikkert, vi havde haft de aktiviteter, vi har derude i dag, siger Lene Kjelgaard.

I 2017 blev første spadestik taget til en ny, stor havneudvidelse, og tre år senere stod den nye havn færdig. Selvom det kostede en halv milliard kroner at etablere havnen, så bakkede Thisted Kommune op om projektet.

Tidligere fiskeriformand: Bestyrelsen har ikke været vågen

Svend Heiselberg er udover at være tidligere medlem af Folketinget for Venstre også tidligere formand for fiskeriforeningen og tidligere bestyrelsesmedlem på havnen.

- Jeg har haft den fornøjelse at være med til at planlægge det meste af det, der er på havnen i dag, siger det tidligere medlem af den 'Jyske Trafikmafia', som han og de andre trafikordførere blev kaldt i sin tid - delvist i spøg.

Den økonomiske situation smerter den aldrende politiker og Hanstholm-mand, der sågar har sin egen plads opkaldt efter sig på havnen.

- Vi har ikke haft en bestyrelse, som har været deres plads vågen, siger han.

- Jeg tror, vi har haft 10-11 havnedirektører på tolv år. Det fortæller jo lidt om, at enten har man været meget uheldig med at få ansat de mennesker, eller også er der noget, der er rivende galt, siger Svend Heiselberg. 

quote Der er rigtig mange arbejdspladser derude i dag, og det genererer en stor del af Thisted kommunes indtægtsgrundlag

Lene Kjelgaard, tidligere næstformand for bestyrelsen i Hanstholm Havn

Den relativt nye formand for bestyrelsen i Hanstholm Havn, Michael Svane, er ikke uenig med Heiselberg.

- Tallene taler deres klare sprog. Og jeg kan bare sige, at det har været, og det ville være dybt uansvarligt at fortsætte på den måde, som det er foregået. Det har jeg kunnet konstatere på fem måneder, siger han.

Den tidligere borgmester er overbevist om, at selv om borgerne i Thisted Kommune i første omgang kommer til at dække et stort underskud i havnen, så vil der komme bedre tider og overskud i Hanstholm Havn igen.

- Jeg tror stadig, Hanstholm Havn er et aktiv for kommunen. Et kæmpe aktiv faktisk. Der er rigtig mange arbejdspladser derude i dag, og det genererer en stor del af Thisted kommunes indtægtsgrundlag, så det har stadig stor betydning. Lige nu her skal vi igennem nogle år, hvor vi skal prøve at hjælpe likviditetsmæssigt igennem, siger Lene Kjelgaard.


Seneste nyt

fra Nordjylland