LIGE NU:

Nordjylland hårdest ramt af hjertekardød

Region Nordjylland er den region, hvor den største befolkningsandel dør af hjertekarsygdom.

Hjertekarsygdom: 2500 nordjyder dør hvert år
38 procent af dødsfaldene i Region Nordjylland skyldes hjertekarsygdom - det svarer til, at 2.500 nordjyder hvert år dør af hjertekarsygdom.
Alligevel er nordjyderne i aldersgruppen 55-69 år dem, der i mindst grad føler sig i risikozonen for at udvikle sygdommen.

Livsstilssygdom
Hjertekarsygdom er en livsstilssygdom, der i vid udstrækning kan forebygges. Hjertekarsygdomme begynder for alvor at ramme os, når vi har rundet 50 år, men selv om man har rundet 50, kan man vinde meget ved at ændre livsstil.

- Hjertekarsygdom kan opstå uanset alder, men der er en tydelig stigning i forekomsten, når folk nærmer sig 50 år. Med kampagnen "Tal til hjertet" opfordrer vi alle over 50 til jævnligt at få tjekket deres helbredstal - blodtryk, kolesterol, blodsukker, kondital og taljemål. Er disse tal under kontrol, reduceres risikoen for hjertekarsygdom markant, afslutter Susanne Volqvartz.

Den sunde livsstil halter
HjerteStatistik 2008 der udgives af Hjerteforeningen i samarbejde med Statens Institut for Folkesundhed viser, at 21 procent af nordjyderne dyrker motion i fritiden mindst fire timer om ugen. Det er det laveste tal blandt de fem regioner. Statistikken viser desuden at 14 procent er svært overvægtige (BMI over 30), hvilket er næstflest i de fem regioner. Når det kommer til rygning, så ligger nordjyderne en procent over landsgennemsnittet med 31 procent daglige rygere.

Dystre fakta
Trods de dystre fakta, viser en ny undersøgelse, som Zapera har foretaget for Hjerteforeningen, at blot 29 procent af nordjyderne i aldersgruppen 55-69 år føler sig i risikozonen for at udvikle hjertekarsygdom. Det er syv procent færre end blandt naboerne i Region Midtjylland og fire procent under landsgennemsnittet. Dette til trods for at Region Nordjylland faktisk er den region, hvor den relativt største andel dør af hjertekarsygdom.

- Det første skridt mod en sundere livsstil er ofte det sværeste at tage, men det er aldrig for sent at begynde. Hjertekarsygdom er en af de sygdomme, hvor den enkelte for alvor selv kan gøre en forskel for ikke at havne i de negative statistikker. Fx nedsætter man risikoen for at få hjertekarsygdom med 30 procent, hvis man dyrker 30 minutters daglig motion, siger Susanne Volqvartz, direktør i Hjerteforeningen.