Nordjylland mangler indtægter

Nordjylland står over for en stor udfordring når det handler om at få flere borgere i den erhvervsaktive alder til at bosætte sig her - og ikke mindst uden for Aalborg. Det er en af konklusionerne i en stor, ny rapport som blev præsenteret i dag over for de nordjyske borgmestre. Og det er ingen hemmelighed, at det ser slemt ud.

Nordjylland mister 9000 borgere i den erhvervsaktive alder alene de næste seks år. Det betyder faldende skatteindtægter på cirka tre milliarder kroner, som især kommunerne uden for Aalborg akut kommer til at mangle, viser rapporten. Og det er en kæmpe demografisk udfordring, når der kommer langt flere ældre borgere end unge skatteydere.

- Hører de aldrig efter på Christiansborg. Sådan lød det nærmest retorisk fra Frederikshavns borgmester Birgit Hansen (Soc.) i forbindelse med, at hun og de øvrige nordjyske borgmestre netop er blevet repræsenteret for en ny undersøgelse, der sætter fokus på de demografiske og økonomiske udfordringer, der er i Nordjylland.

Nu håber Frederikshavns borgmester ligesom borgmester-kollegerne, at politikerne på Christiansborg vil lytte, læse og ikke mindst bruge den nye rapport, som konsulentfirmaet Implement har udarbejdet.

- Alene på grundlag af, at vi mister det højeste antal børn og unge i Nordjylland, nemlig 2000 de næste seks år, må vi vinke farvel til 28 millioner kroner i udligning fra staten alene på et år, lyder det fra Birgit Hansen.

- Det er ikke klynk fra vores side, fastslår Mogens Gade.

Han ser derimod rapporten som et udtryk for, at Nordjylland står over for en stor udfordring.

- Hovedkonklusionerne er, at vi med rapporten i hånden nu kan sige, at vi er udfordret i Nordjylland, at der er tale om et skævt Danmark, og vi mangler nogle grundlæggende rammevilkår i Nordjylland, altså statslige investeringer, for at kunne tage kampen op, siger Mogens Gade (Venstre), som ud over at være borgmester i Jammerbugt Kommune også er formand for det tværkommunale samarbejde under Kommunernes Landsforening, Kommunekontaktråd i Nordjylland.

Analysen bag rapporten sætter fokus på de økonomiske udfordringer, flyttemønstre og demografi for kommunerne. Alle 11 kommuner har medvirket i undersøgelsen, og fra Hjørrings borgmester lyder det, at kommunens faldende børnetal viser sig at være et større problem end først antaget.

Der vil ifølge den nye undersøgelse være 540 færre skoleelever om fire år end i dag.

- Vi arbejder i Hjørring med økonomien på den måde, at vi kigger fire år frem, så for os er udviklingen med, at der bliver færre børn og unge og færre til at betale skat, mens udgifterne til ældre stiger, ikke bag på os. Men for andre vil den her rapport være et chok at læse, siger borgmester Arne Boelt (Soc.Dem.), Hjørring Kommune.

Han appellerer til Christiansborg-politikerne om, at man også herfra tænker længere ud i fremtiden end bare et år ad gangen. På den måde vil det kunne give kommunerne mere ro i budgetlægningen.

Også Arne Boelt peger på udligningsreformen som en af de største udfordringer, de nordjyske kommuner har for at få et kommunalt budget i balance.

Han bakkes op af Mogens Gade, som mener, tiden er inde til at lave fuldstændigt om på den måde, man i dag udligner penge fra statskassen videre til kommunerne.

- Man kan sammenligne det lidt med en cykelslange. Det man gør nu med udligningsreformen er at lappe huller, men i virkeligheden er det en helt ny slange, vi trænger til. Altså en reform, hvor man udligner i forhold til de udfordringer hver enkelt kommune har, siger Mogens Gade.

Det er et dystert fremtidsbillede af Nordjylland der bliver tegnet i en rapport der i dag blev præsenteret for de nordjyske borgmestre.

Det dystre fremtidsperspektiv, der bliver tegnet for Nordjylland i den nye undersøgelse, viser blandt andet, at Nordjylland mister 9000 borgere i den erhvervsaktive alder alene de næste seks år. Det betyder faldende skatteindtægter på cirka tre milliarder kroner som især kommunerne uden for Aalborg akut kommer til at mangle, viser rapporten. Og det er en kæmpe demografisk udfordring, når der kommer langt flere ældre borgere end unge skatteydere.

Eneste lyspunkt i undersøgelsen er, at den samlede tilbagegang i antallet af nordjyder er beskedent 380 - ifølge rapporten, der rækker frem til 2020.

Det tal dækker over, at Aalborg som eneste nordjyske kommune tiltrækker flere borgere til end andre nordjyske kommuner.

Nu er de 11 borgmestre i Nordjylland blevet enige om at tage kampen op. Og hele Nordjylland samler nu kræfterne i en ny vækst-organisation. En overordnet paraply-organisation, som Mogens Gade håber, bliver en realitet ved årsskiftet.


Seneste nyt

fra Nordjylland