Foto: Per Frank Paulsen

Nordjysk advokatfirma bryder monopol

Et 80-årigt langt monopol på at yde advokatbistand til staten er brudt af et nordjysk advokatfirma.

Advokat Anders Hjulmand fra HjulmandKaptain har netop indgået aftale med to statslige institutioner om juridisk bistand. Før benyttede staten kun Kammeradvokaten, et privat advokatfirma i København, fortæller DR P4 Nordjylland

Dermed er et 80-årigt langt monopol er brudt, og det bliver til gavn for både skatteydere og advokatfirmaer i hele den danske provins, mener advokat og partner Anders Hjulmand fra HjulmandKaptain med kontorer i blandt andet Aalborg og Frederikshavn.

- Det giver os advokater i det øvrige Danmark andre muligheder end tidligere. Og det er kun rart, at markedet bliver åbnet op, siger Anders Hjulmand til DR P4 Nordjylland.

Af fortrolighedsmæssige hensyn ønsker advokat Anders Hjulmand ikke at oplyse de nye statslige kunders identitet. Men der er tale om gode kunder.

- En enkelt af ordrerne er rigtig pænt stor for vores firma, og så er der en enkelt i almindelig størrelse.

Medlem af Folketinget for Venstre og advokat Preben Bang Henriksen har i netop folketinget i flere år kæmpet for et brud på Kammeradvokatens monopol på at yde juridisk bistand til staten.

- Det er helt klart en sejr for advokatbranchen og de advokater, der kommer til at sidde med de her sager.

Men monopolbruddet vil ifølge Preben Bang Henriksen også gavne statskassen og dermed skatteyderne, der vil komme til at betale mindre for de juridiske ydelser, som staten bestiller.

- Det vil betyde rigtig meget for provinsen på længere sigt, men også for statskassen. Tidligere betalte staten Kammeradvokaten tre-fire gange det rimelige i salær, siger Preben Bang Henriksen til DR P4 Nordjylland.