LIGE NU:

Nordjysk brandmand får ingen erstatning

Deltidsbrandmand fik skorsten ned over sig under brandslukning, men hans arbejdsgivere blev frifundet for ansvar.

Skader giver ikke en krone
En nordjysk deltidsbrandmand, der kom slemt til skade under en brandslukning, får alligevel ikke en krone i erstatning.

Vestre Landsret har netop frifundet såvel Falck, hvor
brandmanden var beskæftiget som deltidsansat brandmand, som den tidligere Støvring kommune, der gennem den kommunale brandinspektør ledede slukningsindsatsen.

Blev ramt af skorsten
I oktober 2003 udbrød der brand i en hundekennel ved Suldrup, og brandmanden gik ind i huset med røgdykkerudstyr. Da ilden brød gennem taget, blev røgdykkerne kaldt tilbage, og brandmanden skulle sprøjte vand gennem et vindue. Husets skorsten væltede og ramte brandmanden, som brækkede benet og pådrog sig en korsbåndsskade. Spørgsmålet var derefter, om der var begået fejl af arbejdsgiveren, eller der var tale om et hændeligt uheld.

Falck frifundet
Falck blev frifundet i begge retsinstanser, da redningskorpset ifølge aftalen med kommunen ikke har brandledelsen.

Indsatsleder handlede korrekt
Byretten dømte Støvring Kommune til at betale 308.000 kroner, da retten vurderede, at den kommunale indsatsleder burde have placeret brandfolkene længere væk fra bygningen. Men Vestre Landsret mener ikke, at man selv ud fra en streng målestok kan bebrejde indsatsledelsen noget.

Der var tale om et uforudsigeligt uheld, hvor en skorsten faldt ud over gavlen og ikke som normalt væltede ned i brandtomten.

Brandmand skal betale omkostninger
Den deltidsansatte brandmand er siden blevet kendt 12 procent erhvervsskadet, og han skal nu betale sagens omkostninger for begge retter med omkring 140.000 kroner.
/ritzau/