Nordjysk fodslag om nyt milliardsygehus

Støtten vokser fra alle sider til byggeri af et helt nyt storsygehus ved Aalborg Universitet. Nordjysk snusfornuft er vasket bort af valgløfter om milliardregn.

<b>Nyt storsygehus på vej</b>
Der skal gå meget galt med undersøgelserne af byggeriet af et nyt storsygehus ved siden af Aalborg Universitet, hvis projektet skal falde til jorden nu.

Det stod klart under tirsdagens regionsrådsmøde i Nordjylland. Her vedtog regionspolitikerne ganske vist kun at gå videre med undersøgelsen af fire forskellige mulige placeringer af et nyt sygehus. Herunder en udvidelse af det eksisterende sygehus i Aalborg Syd.

Men mødet cementerede, at byggeriet af et helt nyt sygehus til omkring 5,2 mia. kr. med en fristende placering ved siden af Aalborg Universitet har meget bred sympati i rådet.

<b>Løfte om sygehusmilliarder lokker</b>
For få uger siden pegede pilen ellers mest mod en billigere udbygning af det netop moderniserede Aalborg Sygehus Syd. Men lokkende løfter under valgkampen fra regeringen om endnu flere penge til at bygge milliardsygehuse har suget snusfornuften ud af selv nordjyderne. Nu vil de også med på bølgen af milliardsygehuse, der de kommende mange år skal rejse sig rundt om i Danmark.

- Mange af os er opdraget til, at pengene først skal passe. Men hvis penge åbenbart ikke er noget problem, så er der mange ting, der taler for at bygge et helt nyt sygehus. Det er nu, at vinduet så at sige står åbent, og hvor der er stillet mange milliarder kroner i udsigt fra centralt politisk hold, sagde regionsformand Orla Hav (S) på mødet.

<b>Konservative advarer mod hastværk</b>
De konservative støtter som de øvrige partier et nybyggeri. Men den konservative Per Larsen advarede dog mod hastværk.

- Jeg tror ikke, vi vil blive straffet af de centrale myndigheder for at give det en måned eller to mere, hvis det er nødvendigt for vores undersøgelser, sagde han.

Det advarede Orla Hav dog imod. Han pegede på, at Nordjylland som de øvrige regioner er indkaldt til møde i december med det udvalg, som skal vurdere regionernes udspil til nye sygehusinvesteringer og bør være klar der. Den endelige beslutning ventes derfor taget på et regionrådsmøde i december.
/ritzau/