Nordjysk formand: Regeringens aftale får ikke den store effekt

Det får ikke den store effekt i Nordjylland, når regeringen og Danske Regioner indgår en aftale om 1000 flere sygeplejersker. Det vurderer den nordjyske formand for sygeplejerskerne, Jytte Vester.

Hun håber dog, at den aftale, som regeringen fredag fremlagde, blot er begyndelsen på flere investeringer i sundhedssystemet.

- Det er et positivt skridt, at man vil investere i sundhedsvæsnet, men hvis jeg skal være helt ærlig, så betyder den her aftale ikke den store revolution for sygeplejerskers arbejde. Hvis vi bare ser på Nordjylland, så vil det her betyde 50 flere sygeplejersker i 2020, men i 2019 der forsvandt der markant flere sygeplejersker end de 50, så hvis det overhovedet skulle kunne mærkes, så skal de sygeplejerskestillinger, der forsvandt, jo lægges oveni, siger Jytte Vester, formand for Dansk Sygeplejeråd i Nordjylland og tilføjer:

- Det får ikke den store effekt, men jeg håber, at det her blot er en begyndelse i prioriteringen af vores sundhedsvæsen, som har været udsultet i mange år.

Dansk Sygeplejeråd bakker dog op om regeringens plan og det, at regeringen nu leverer på et af Socialdemokratiets store valgløfter: 1000 nye sygeplejersker er på vej ud på de danske sygehuse. 500 af dem kommer allerede i år, og de resterende 500 følger trop næste år.

 

quote Det får ikke den store effekt, men jeg håber, at det her blot er en begyndelse i prioriteringen af vores sundhedsvæsen, som har været udsultet i mange år.

Jytte Vester, formand Dansk Sygeplejeråd i Nordjylland

 

Skal ansætte flere

- Vi ved alle, at der bliver løbet stærkt ude på vores hospitaler, og der er brug for flere hænder. Derfor er det også rigtig vigtigt, at vi arbejder sammen, både regering, regioner, sygeplejesker og alle andre gode kræfter for, at vi kan styrke vores sundhedsvæsen. Det har vi så taget et vigtigt skridt i forhold til i dag med aftalen om de 1000 flere sygeplejersker, sagde finansminister Nicolai Wammen.

Pengene går til ansættelsen af de mange nye sygeplejersker, men også til at bane vejen, så dem, der kommer ind på sygeplejerskeuddannelsen, også ender ude i jobs på sygehusene.

Der er lav arbejdsløshed blandt sygeplejersker. (Under én procent, red.) Derfor har en stor del af debatten handlet om, hvorvidt det overhovedet er muligt at finde 1000 nye sygeplejersker.

I Nordjylland tror sygeplejerskeformanden ikke, det vil være svært at finde sygeplejersker, der er klar til at arbejde fuld tid, hvis man sikrer, at der er ordentlige arbejdsvilkår. Ifølge Jytte Vester vil det kræve en målrettet indsats fra arbejdsgiveren.

- Hvis man skal kunne holde til et langt arbejdsliv som sygeplejerske, så skal der være nogle ordentlige arbejdsvilkår og lønforhold, siger Jytte Vester. 

Ret til fuld tid

Noget af det, regionerne skruer på, er, at alle stillinger, der bliver slået op fremover, vil være på fuld tid. Og i december annoncerede Danske Regioner også, at alle sygeplejesker og sosu-assistenter fra 2020 får ret til at gå op på fuld tid, hvis de ønsker det.

- Der er forskellige grunde til at sygeplejersker har valgt et deltidsarbejde. Der er sygeplejersker, der ufrivilligt er på deltid, de har et ønske om at komme på fuld tid, men kan ikke komme det, fordi der er store besparelser, og så har de været tvunget ned i tid. Der er sygeplejersker, der vælger at være på delt tid, fordi de ikke kan holde til et arbejdsliv på fuld tid, og så er der sygeplejersker, der vælger at være på delt tid, for at få familieliv og arbejdsliv til at hænge sammen, siger det fra nordjyske Jytte Vester.

Hun understreger, at aftalen ikke skal ses som et pres til hver enkelt sygeplejerske om at arbejde på fuld tid, men det her er en ret til at kunne komme på fuldtid.

- Vi ved, at der er sygeplejersker, der ufrivilligt er på delt tid og har et ønske om at komme på fuldtid, men ikke har kunnet komme på fuld tid tidligere, siger Jytte Vester.


Seneste nyt

fra Nordjylland