LIGE NU:

Nordjysk kommentator: Derfor er Trumps kommunikation så effektiv - og det kan vi lære

Som optakt til nattens præsidentvalg i USA zoomer alborgenseren Rune Steiness ind på Donalds Trumps kommunikation og giver sit bud på, hvorfor Donald Trump kommunikerer effekttivt - og hvem han tror, der vinder valget.

I nat sker det. Og i morgen tidlig har vi måske svaret på, hvem der bliver den næste præsident i USA.

Donald Trump og Joe Biden kæmper om posten som USA's præsident de næste fire år. Den nuværende præsident, Donald Trump, skiller vandene, men uanset om man kan lide ham eller ej, er dele af hans kommunikation effektiv, siger Rune Steiness fra Aalborg, der arbejder som PR-konsulent og kommenterer på det amerikanske valg.

Han forstår sine vælgere

Og hvad er det så, Donald Trump kan? Han taler direkte til sine vælgere, fortæller Rune Steiness.

- Rent kommunikativt kan han snakke direkte til sine vælgere, så de fortstår ham. Han bruger hverdagsord og begreber, som alle forstår. Det er dét, han helt konkret kan.

 
 
Foto: Jim Watson, Scanpix

Det er netop også, hvad Joe Biden ikke formår, vurderer Rune Steiness.

- Biden er ikke lige så god til at få fat, og være selvsikker som Trump er. Samtidig kan han også godt forfalde til det her politikertale. Han bruger avancerede begreber og får nogle budskaber ud, som ikke er klart forståelige. Biden går ikke på scenen med den samme selvsikkerhed som Trump, og han er ikke lige så sikker i sit sprogbrug, når han siger, at det kan jeg måske gøre, siger Rune Steiness, der er kandidat i kommunikation fra Aalborg Universitet.

- Man kan tænke sig selv ind i Make America Great Again

Klare budskaber er essentielle, fortæller Rune Steiness, og påpeger, at Joe Biden fremstår mere dvælende ved sine budskaber, hvor Trump kommunikerer skarpt.

- Trump er ekstremt skarp til at have et konkret budskab, for eksempel Make America Great Again, hvor vælgerne kan tænke sig selv ind i budskabet. Samtidig kommer Trump ind og ejer scenen fuldstændig og tror på sig selv. Med stor selvsikkerhed fortæller han, hvad han kan gøre for USA. Og der er Biden ikke selvsikker på samme måde.

quote Uanset om Trump får fire år mere eller ej, har hans måde at kommunikere på sat spor ind i fremtiden.

Rune Steiness, PR-konsulent

Sloganet Make America Great Again, som mange kender fra den efterhånden ikoniske røde kasket, fik for alvor fart og indpas i det offentlige bevidsthed under Trumps kampagne i 2016.

- Sloganet kan det, at hver vælger kan tænke sig selv ind i, hvad det betyder det for mig, og hvad er great for mig. Så det vil sige, at hver eneste vælger kan sætte sig selv ind i budskabet, fordi det er åbent. Og samtidig refererer det også til et Amerika, som engang var rigtig godt. Også her kan vælgerne selv gå ind og vurdere, hvornår det var så fantastisk. Og det kan de komme med Trump.

Fjendebilleder med fake news

Donald Trump er taget i mange af faktuelle løgne. Et eksempel er tidligere på året, hvor et medie faktatjekkede hans konventtale og fandt 20 overdrivelser, vildledninger eller løgne. Rune Steiness forklarer, hvordan det kan være, at fakta preller af på hans vælgere.

- Det er fordi, han har opfundet begrebet fake news, som også i Danmark er en del af vores daglige tale. Samtidig skaber han et fjendebillede, som retorisk er rigtig skarpt i forhold til ”dem og os”.

- Derfor rykker Trumps vælgere sammen i bussen og tænker, det er medierne, det er CNN, det er New York Times, og alle hans modstandere, som er forkerte på dem. På den måde bliver der skabt en hel bevægelse og nogle Trump-tilhængere, som er ekstremt begejstrede, der vil gøre alt for, at han får fire år mere i Det Hvide Hus.

Det kan vi lære af Trump

TV2 Nord spurgte også Rune Steiness, om der er noget, man kan lære af Trump, når han nu kommunikerer så effektivt.

- Ja, men der er absolut også noget, vi ikke kan lære, siger han.

- Vi kan lære at være klare omkring vores målgruppe, og hvem vi snakker til. Trump er ekstremt skarp på at snakke til sine vælgere. Han ved, at der er nogle, der aldrig vil stemme på ham, og dem snakker han ikke til. Han taler i et helt konkret sprog, som de kan forstå og bruger hverken udenomsord eller avancerede begreber, siger Rune Steiness.

Ved siden af sit job laver Rune Steiness en podcast med navnet Format, der handler om kommunikation, PR og sociale medier.
Ved siden af sit job laver Rune Steiness en podcast med navnet Format, der handler om kommunikation, PR og sociale medier.
Foto: Privatfoto

Og Trumps kommunikationsstil godt kan skabe præcedens for kommende præsidenter, mener Rune Steiness.

- Der er ikke nogen, der vil tage det en til en, men jeg tror helt sikker, at der er nogle, der vil lade sig inspirere, og allerede nu vil tale mere direkte og mere i øjenhøjde til deres vælgere. Uanset om Trump får fire år mere eller ej, har hans måde at kommunikere på sat spor ind i fremtiden.

Til spørgsmålet om hvem der skal residere det ovale kontor de næste fire år, lyder Rune Steiness' bud:

- Meningsmålingerne holdt jo ikke sidste år. Jeg tror, Trump tager fire år mere.

070321 Unge under corona

play Mette-Marie tager sine elever med på gåtur: - Jeg blev ikke lærer for at være sammen gennem en skærm

20210203-172144-L_29Mb

play Politiker lægger pres på minister: - Døve skal have adgang til tolkede videoer

Aalborg sygehus universitetshospital

Efter uro blandt plejepersonale: Aalborg Universitetshospital trækker brev tilbage

070321 sommehussalget bommer stadig

play Sommerhussalg boomer stadig under corona

070321 Unge under corona

play Mette-Marie tager sine elever med på gåtur: - Jeg blev ikke lærer for at være sammen gennem en skærm

20210203-172144-L_29Mb

play Politiker lægger pres på minister: - Døve skal have adgang til tolkede videoer

Til forsiden

Til forsiden