Nordjysk landmand: Jeg føler mig politisk snigløbet

1700 af de mest gældsplagede danske landbrug skal lukkes, så der kan skabes plads til unge landmænd og kickstarte dansk landbrug. Det er tankerne bag en ny aftale fra Erhvervs- og Vækstministeriet.

- Først så blev jeg sur, og så blev jeg ked af det.

Sådan var reaktionen fra landmand Mogens Mortensen på den aftale, som Berlingske Business har støvet op fra Erhvervs- og Vækstministeriet. Her vil minister, Henrik Sass Larsen lave en aftale, der skal tvinge bankerne til at lukke kassen for 1700 gældsplagede landmænd.

- At man bag lukkede døre ønsker, at få Finansrådet igennem bankerne til at lukke 1700 landbrug af bagvejen, det kan jeg ikke leve med, siger Mogens Mortensen, der i 31 år har drevet landbrug i Gåser.

Mogens Mortensen er medlem af Bæredygtigt Landbrug, og her møder Erhvervs- og Vækstministeriets idé om en såkaldt dødsliste med 1700 landbrug stor modstand.

- Det er et meget kortsigtet forslag, som nemmest kan komme til at minde om at tisse i bukserne. Man retter fokus mod det forkerte, fordi problemet er jo, at vi ikke har nogle rammevilkår, som hverken en nuværende eller ny landmand kan lave med, siger Ulrik Lunden, der er bestyrelsesmedlem i Bæredygtigt Landbrug.

Aftalen møder også stor kritik hos Lars Krull, der som seniorrådgiver ved Aalborg Universitet i flere år har fulgt og rådgivet i dansk landbrug.

- Det er min vurdering, at det slet ikke har sin gang på jord. For det første vil man gå og presse nogle banker til så at eftergive noget gæld, således nogle landmænd kan komme ud, og nogle nye kan komme ind til en god pris. Det vil sige, at man presser banker og sparekasser til at eftergive gæld, siger Lars Krull.

Aftalen er ikke bekræftet hos Erhvervs- og Vækstministeriet, men Berlingske Business har af flere kilder fået bekræftet, at der i flere uger har været forhandlinger i ministeriet om en mulig aftale.


Seneste nyt

fra Nordjylland