Nordjysk overlæge: - Varmebølge kan være livsfarlig for udsatte
Ledende overlæge Stig Andersen, Aalborg Universitetshospital er sammen med TV2 Nords reporter Emma Fjordbak gået under paraplyen for at få skygge. Og det er en god ide, lyder det fra lægen. Video: Michael Schmidt Thomsen
De temperaturer, vi får de næste dage, kan i værste fald blive fatale for udsatte personer, så det er vigtigt at tage de forholdsregler, man kan.
- Det er livsfarligt.
Så kontant lyder det fra ledende overlæge Stig Andersen fra Aalborg Universitetshospital om udsigten til netop en regulær varmerekord i Danmark.
Prognoserne viser nemlig, at temperaturerne onsdag sniger sig endnu længere op end tirsdag, og vi kan være på vej mod den varmeste dag i 30 år.
- Nogle prognoser er oppe omkring varmerekorden fra 1975 på 36,4 grader. Det er ikke umuligt – selve luftmassen og meget tør dansk jord – er ingredienser til varme over 35 grader, siger TV 2 VEJRETs meteorolog Jens Ringgård.
Hjernen bliver overophedet
Og godt nok har vi længe hungret efter sommervarme, men temperaturer over 30 grader kan være for meget på én gang.
For det er ikke alle, der kan holde til det, og det kan være alvorligt.
- Når hjernen bliver varm og overophedet, så kan vi ikke finde ud af at reagere på det. Så drikker vi mindre og det - kombineret med den varme temperatur, gør, at vi så bliver dehydrerede. Det betyder lavt blodtryk, og det gør, at vi kan besvime og faktisk dø af det, forklarer Stig Andersen.
Ingen tvivl om, at vi onsdag får massiv varme 🥵 Og måske skriver vejrhistorie! Højeste temperatur nogensinde målt i Danmark er fra Holstebro: 36,4 grader i august 1975. Et bud på den nye trofæholder kan være St. Jyndevad i Sønderjylland, hvor vinden kommer op fra Tyskland pic.twitter.com/u5ra7vJmCR
— DMI (@dmidk) July 19, 2022
Danmarks Metereologiske Institut varsler hedebølge for onsdag og gør opmærksom på, at det kan være farligt for små børn og spædbørn, ligesom ældre og folk med kroniske sygdomme også er i farezonen i forbindelse med hedebølge.
Drik vand i varmen
TrygFonden kommer med en opfordring til at huske at drikke vand i varmen.
- Vil man til stranden for at køle af med en dukkert, så husk endelig rigeligt med drikkevarer og en god madpakke, lyder anbefalingen fra livredderne fra TrygFonden.
Gode råd til en varm strandtur:
• Indtag rigeligt med væske
• Husk solcreme
• Søg skygge indimellem
Kilde: TrygFonden
Spis nok
Men væske er ikke nok, mener Lasse Serup Jensby, driftsleder i TrygFonden Kystlivredning.
- Hvert år oplever vi situationer med strandgæster, der ikke har fået nok væske og derfor har brug for hjælp, fordi de er dehydrerede og afkræftede, siger han.
- Sker det i vandet, kan det skabe farlige situationer. Tag derfor godt med vand med i strandtasken og suppler gerne med noget sukkerholdigt som saft, juice eller sodavand. Det er også vigtigt at få spist, selvom man i varmen måske ikke mærker sulten, som man plejer, lyder rådet.
Livredderne er klar til mange mennesker på strandene i de kommende varme dage. Badegæsterne skal endelig bruge hele stranden, men går de i vandet, anbefaler livredderne, at det foregår mellem livreddernes flag.
- Vi plejer at opleve et stort rykind på strandene på de varme solskinsdage. Det er dejligt, og folk må endelig sprede sig ud på hele stranden. Men skal de bade, opfordrer vi klart til, at det sker mellem de rød-gule flag i strandkanten, hvor livredderne konstant holder øje med, hvad der sker, siger Lasse Serup Jensby.
Udover at huske rigeligt med væske og energi, når solen bager, er det også en god ide at søge skygge indimellem.
Hvad gør du, hvis du ser nogen få hedeslag
Professor og overlæge Stig Andersen kommer med anbefalinger i forbindelse med et ildebefindende:
- Ned at ligge
- Benene op
- Drik vand
- Spray vand på huden,
...det køler - og det virker, så bliv ved. Det er derfor, havevanderen er god for børnene.
Behov for lægehjælp ved:
- Manglende bedring indenfor 30 minutter
- Bevidstløshed
- Kramper
- Bleg + varm uden sved
Slap af i varmen
Den nordjyske overlæge Stig Andersen supplerer de gode råd i varmen med opfordringen til at slappe af.
- Og man skal sørge for at få salt og væske - og det er altså ikke alkohol, understreger han.
7 gode råd til at håndtere varmen
1. Sørg for at få rigeligt med væske
For at opretholde kroppens væskebalance, kræver det, at man indtager nok væske ift. hvor meget man afgiver. Hvor meget væske man afgiver, er forskelligt fra person til person, og hænger sammen med både temperaturforhold og hvor fysisk aktiv du er. Vi anbefaler altid, at du indtager væske der ikke indeholder koffein, alkohol eller for meget sukker, da disse er vanddrivende og derfor ikke bidrager til at vedligeholde væskebalancen.
Har du svært ved at estimere hvor meget væske du skal indtage? En måde hvorpå du kan kontrollere det, er ved at observere dine toiletbesøg og urin. Hvis du skal tisse mindre end du plejer, eller hvis din urin er mørkegul eller lugtende, så er dette nemlig en indikator på, at du mangler væske.
2. Sørg for at få salt hvis du har anstrengt dig meget
Salten i kroppen udskilles når vi sveder i ekstreme mængder. Dvs. hvis vi er på aktiv ferie, har trænet hårdt eller udført fysisk hårdt arbejde. Hvis du har foretaget en af disse ting, er det en god ide at sørge for, at få spist lidt ekstra salt i denne varme. Det er vigtigt at opretholde din saltbalance, da mangel på salt kan medføre koncentrationsbesvær, sløvhed, kvalme og hovedpine.
Husk ikke at komme til at indtage for meget salt, da det ender med at binde væsken til kroppen og kan ende med at dehydrere dig.
3. Hold dig fra direkte sol mellem 12–15
De fleste af os nyder at befinde os i solen, når vi endelig har den. Dette er helt forståeligt, da det giver højt humør og D-vitamin. Vi anbefaler dog på det kraftigste, at du undgår at opholde dig direkte i solen for længe mellem 12og 15. Det skyldes at solen i dette tidsrum er ekstra stærk og chancen for forbrænding er høj.
Kan du ikke undgå solen midt på dagen, så husk solcreme og solhat til at beskytte dig med.
4. Undgå at overanstrenge dig
Det kan være svært, hvis du har et fysisk krævende arbejde, ikke at overanstrenge dig. Men vi anbefaler at man tager det med ro i varmen, da kroppen skal have tid til at vænne sig til sine varme omgivelser. Dette gælder især hvis du tager på ferie sydpå. Giv kroppen et par dage inden du laver kraftig fysisk aktivitet.
Kan du ikke undgå det hårde arbejde? Så husk at få drukket nok væske både inden, imens og efter at du anstrenger dig.
5. Undgå at du, eller dine børn/ældre har for meget tøj på
I denne varme er det er vigtigt at kropstemperaturen ikke bliver for høj. Undgå derfor at bruge varmt tøj, som ikke tillader kroppen at ånde ordentligt. Hold også øje med at børn og ældre ikke har for varmt tøj på.
Sørg derudover for at have et koldt indeklima, ved at trække gardiner for eller bruge klimaanlægget hvis muligt. Det er også en god ide ikke at bruge komfur, ovn og andre apparater der afgiver unødvendig varme.
Har du akut brug for at køle ned, kan du tage et koldt brusebad.
6. Efterlad ikke nogen i en parkeret bil
Hvert år hører vi om dette råd, men med denne varme er det især relevant at gentage. Temperaturen i en lukket bil kan blive ekstrem høj, og du må derfor ALDRIG efterlade nogen, der ikke har mulighed for selv at gå ud. Her tænker vi især på spædbørn, småbørn, ældre og dyr.
Ser du nogen i en varm parkeret bil? Tøv ikke med at ringe til politiet på 114, eller 112 hvis du fornemmer livsfare, det kan redde deres liv.
7. Hold ekstra øje med udsatte personer
Vi kan alle blive ramt at dehydrering og hedeslag, men nogle grupper er mere udsatte end andre, dette gælder blandt andet:
Spædbørn og børn (op til omkring fireårsalderen). Hold øje med, at de ikke har det for varmt når de sover, ved at afklæde dem eller afdække for solen. Husk væske.
Ældre mennesker kan have sværere ved at føle tørst, selvom temperaturen ændrer sig. Derfor er det ikke altid de får drukket nok væske. Derfor er det en god ide jævnligt at huske dem på at få nok væske.
Personer, der overanstrenger sig ved arbejde eller motion i høje temperaturer er også mere udsatte. Husk at minde dem om at få nok væske og salt.
Gravide er udsatte i denne varme, da kroppen reagerer anderledes på høje temperaturer under graviditeten, og det kan være sværere at komme af med varmen. Sørg for at den gravide ikke overopheder, ved at minde dem om at drikke væske og tage pauser i skyggen. Et koldt fodbad kan evt. også hjælpe til her.
Personer med hjerte- /kar- og lungelidelser hører også til den udsatte gruppe. Kender du nogle med en af disse lidelser, så hold et ekstra øje med dem.
Kilde: PrivatHospitalet Danmark