02:55

Maritime rejsemontører skal fritages for skat, når de arbejder i udlandet. Sådan lyder forslaget fra flere nordjyske borgmestre, der vil gøre den maritime branche mere internationalt konkurrencedygtig.

Foto: Per Frank Paulsen

1 af 2

Nordjyske borgmestre i appel: Hjælp de maritime arbejdspladser

En skattefordel for virksomhederne skal sikre, at flere tusinde maritime job bliver i Danmark, mener fire nordjyske borgmestre.

Når der inden længe skal forhandles finanslov, skat og vækstpakker, er det bydende nødvendigt, at Christiansborg-politikerne sikrer de maritime arbejdspladser med nye tiltag.

Så klar er opfordringen fra borgmestrene i 13 maritimt orienterede kommuner - heraf fire nordjyske: Birgit Hansen, borgmester i Frederikshavn Kommune, Arne Boelt, borgmester i Hjørring Kommune, Mogens Jespersen, borgmester i Mariagerfjord Kommune og Thomas Kastrup-Larsen, borgmester i Aalborg Kommune.

For sikrer man dem ikke med en maritim montørordning, der kan fastholde dansk beskæftigelse i de maritime virksomheder, vil flere og flere opgaver forsvinde ud af Danmark. Det skriver borgmestrene i et brev stilet til både finansministeren, erhvervsministeren, økonomi- og indenrigsministeren, beskæftigelsesministeren og skatteministeren.

- Montørordningen skal sikre, at viden og erfaring, der opstår ved vedligeholdelses- og installationsarbejder på skibe, der er i fart i udlandet, kan hjemtages til Danmark, hvilket er af afgørende betydning for forsat udvikling af
danske virksomheders produkter og løsninger. Uden en montørordning vil dette arbejde fortsætte med at sive ud af landet, hvilket betyder, at knowhow og ekspertise vil gå tabt, ligesom virksomheder kan se sig nødsaget til at flytte
deres aktiviteter ud af landet, skriver borgmestrene.

Tanken er, at en skatteordning skal lette virksomhedernes udgifter til lønninger. Et beløb svarende til det, en virksomheds montører normalt vil skulle betale i A-skat, mens medarbejderne udfører opgaver på et skib i internationalt farvand, er, hvad borgmestrene foreslår at reducere omkostningerne med.

Det er dog væsentligt for forslaget og ordningen, at montørerne er skattepligtige i Danmark, så de - når de ikke er på skibene - betaler skat i deres hjemmekommune. 

- Derved bevarer vi således beskæftigelse i Danmark, samtidig med at vi sikrer tilførsel af viden til danske virksomheder. Der er flere tusinde montørjob på spil, og mister vi dem, udsættes endnu flere produktionsjob for udflytningsrisiko, skriver borgmestrene.

- Vi anbefaler derfor kraftigt regeringen og Folketinget at indføre en montørordning til den maritime industri, slutter brevet.