04:15

1 af 2

Nordjyske gravere bryder lovgivning

Flere nordjyske gravere smider knoglerester til forbrændning, selvom det er ulovligt ifølge Folkekirkens bekendtgørelse.

Efter der i går blev fundet store knoglerester i en affaldscontainer på en kirkegård i Rostrup, så har TV2/Nord i dag besøgt forskellige kirkegårde i Hadsund Provsti. Alle steder er det ganske naturligt, at knoglerester fra afdøde mennesker ender på en forbrænding i stedet for at blive gravet ned igen.

- Vi gør det, at hvis ikke vi får smidt knoglerne ned i graven, så smider vi dem i en container med grene og busker, og så ryger de til forbrændningen, siger Per Sørensen, graver i Rostrup til TV2/Nord.

Denne praktis viser sig at være ganske normal på andre kirkegårde i Nordjylland.

- De store knoglerester bliver altid som udgangspunkt gravet ned under kisten i processen, når et nyt gravsted etableres. Men dukker der rester op i overfladen, så bliver de smidt i en pose og sendt til forbrændingen, siger graver ved Alstrup Kirke, Tommy Gregersen.

Og graverne ved Arden, Alstrup og Rostrup kirke er ikke bekendt med, at de bryder en lovgivning. Ifølge loven skal knoglerester altid graves ned igen.

- Jeg har været graver i 19 år, og jeg vidste ikke, at der var lovgivning på området, siger Tommy Gregersen til TV2/Nord.

De pårørende i området er dog stadig forarget over, at knoglerester ender på en forbrænding og ikke i jorden på gravstedet.

- Det synes jeg er meget forkert. Jeg kan slet ikke forestille mig, at alle knoglerester ikke bliver gravet ned igen, siger Rosa Nørgård til TV2/Nord.

Og graverne forstår de pårørende, men beder om en vis forståelse.

- Jeg kan godt forstå, hvis de pårørende er forarget. Det er tragisk at knoglerester kan ende på forbrændingen. Men det er svært, hvis vi altid skal grave om, når vi i sjældne tilfælde støder på små rester i overfladen. Så dem samler vi sammen og smider i en lukket pose til forbrændingen, siger Tommy Gregersen.