LIGE NU:

Nordjyske MF’ere: Disse ordførerskaber kender vi indtil videre

De forskellige partier repræsenterede i Folketinget er så småt begyndt at fordele ordførerskaber.

Hvilke opgaver får de nordjyske medlemmer af Folketinget? Det er spørgsmålet, som flere af Folketingets partier lige nu sidder og arbejder på at besvare.

Nogle partier har allerede fordelt rollerne, mens andre venter til efter sommerferien.

Socialdemokratiets folketingsgruppe har onsdag konstitueret sig, og det betyder at der nu også er fordelt ordførerskaber til de nordjyske medlemmer af folketinget fra socialdemokraterne.

Orla Hav bliver erhvervsordfører, mens Bjarne Laustsen skal udtale sig om partiets forsvarspolitiske holdninger. Foruden de to folketingsmedlemmers ordførerskaber skal de samtidig sidde med i en række udvalg. Derudover får Nordjylland også fire nordjyskvalgte ministre og en gruppeformand hos Socialdemokratiet.

Vil kæmpe for mere nordjysk arbejde

I alle sine 23 år som medlem af folketinget har Bjarne Laustsen været medlem af forsvarsudvalget. Derfor var det også afgørende for ham, at han netop endte med at blive forsvarsordfører.

- Jeg har brugt meget tid og liv på at sikre Nordjylland og forsvaret. Jeg ville være blevet skuffet, hvis ikke jeg havde fået det. Nu er jeg blevet skuffet til den gode side, siger godt nordjysk Bjarne Laustsen (S).

Snart står arbejdet for døren for Bjarne Laustsen, der som en af sine vigtigste mærkesager vil sørge for, at danske virksomheder i højere grad kan spille en større rolle, når det gælder udbud på forsvarets materialer.

- Det er vigtigt, at vi kæmper for vores arbejdspladser. Vi har mange gode virksomheder i Nordjylland, der gerne vil og kan levere til forsvaret, siger Bjarne Laustsen (S).

Han forslår, at der skal stilles krav til virksomhederne, der skal levere materialer og varer til forsvaret, således at de danske virksomheder i højere grad kan kæmpe lige med de billigere udenlandske leverandører.

- Det kunne være, at man ikke kan levere til forsvaret, hvis man ikke tager lærlinge. Vi kunne også kun udbyde vores produkter på dansk, så de udenlandske virksomheder selv skal oversætte det for at kunne være med i kampen, siger Bjarne Laustsen (S).

På det maritime område er der lige nu kun to steder i Danmark, der kan levere produkter til forsvaret. De ligger i Nordjylland og på Fyn, og det er nogle af de opgaver, Bjarne Laustsen håber kan sende mere arbejde til Nordjylland, hvis de danske virksomheder i højere grad kan kæmpe med om at vinde udbuddene.

- Vi er lidt tossegode i forhold til at sende arbejdet ud af landet, når de andre lande i Nato og EU ikke i nær så høj grad sender deres udbud ud af landet, siger Bjarne Laustsen (S).

Flere ubekendte

Hos Venstres folketingsgruppe har man endnu ikke konstitueret sig, og efter planen vil det første ske efter sommerferien. Dermed er rovet endnu ikke fordelt, og det er stadig uvist hvilke ordførerskaber, der tilfalder nordjyskvalgte Preben Bang Henriksen, Marie Bjerre, Karsten Lauritzen, Anne Honoré Østergaard og Torsten Schack.

For Peder Hvelplunds vedkommende, der er valgt for Enhedslisten i Nordjylland, er det blevet til fire ordførerskaber. Han skal således fungere som sundhedsordfører, psykiatriordfører, ældreordfører og indfødsretsordfører, ligesom han bliver en del af folketingsgruppens ledelse.

Hos de Konservative er nyvalgte Per Larsen eneste valgte i Nordjylland, og han skal være ordfører for sundhed og forebyggelse, psykiatriordfører, ældreordfører og fiskeriordfører.

Ordførerskaberne er endnu ikke fordelt hos Dansk Folkeparti, Alternativet, Socialistisk Folkeparti og Radikale Venstre.

Nordjyske ordførerskaber

Aalborg Universitet studerende aau.jpg

Små uddannelser vokser - men færre optages på Aalborg Universitet

20_percent

play Se videoen: Spækhugger lavede kæmpe show for fisker ud for Skagen

Lea Vangstrup

play Jubel i Skørping: Grønt lys til Nordjyllands første landsby med mini-huse

270721 Mogens Telling Madsen - lynnedslag i hus

play Lynet slog ned i Mogens’ hus: - Lige pludselig kom der et brag af den anden verden

Aalborg Universitet studerende aau.jpg

Små uddannelser vokser - men færre optages på Aalborg Universitet

20_percent

play Se videoen: Spækhugger lavede kæmpe show for fisker ud for Skagen

Lea Vangstrup

play Jubel i Skørping: Grønt lys til Nordjyllands første landsby med mini-huse

Til forsiden

Til forsiden