Foto: Lars Christoffersen (arkiv)

Nordjyske sæddonorer er de mest stabile

De nordjyske sæddonerer banker de københavnske i stabilitet og trofasthed.

Nordjyske sæddonorer er landets mest trofaste og stabile til at levere sæd. Det viser data fra sædbanken Cryos, som har afdelinger i Aalborg, Aarhus og København. Det skriver DR Nordjylland.

- De løber ikke sådan af gårde. De er meget mere stabile, og måske er det noget jysk. Vi kan i hvert fald se, at der en bedre stabilitet, end i for eksempel København, siger direktør Ole Schou til DR Nordjylland.

Han er rigtig godt tilfreds med sædbankens produktion i Aalborg. Her er frafaldet af aktive sæddonorer nemlig væsentlig lavere end i København.

- Vi ved ikke, hvad årsagen er. Vi kan bare se, at der en hurtigere gennemstrømning. De bliver der ikke så længe, og de er svære at holde på i hovedstadsområdet, siger han.

Den hurtigere gennemstrømning koster sædbanken dyrt, for hver gang en donor klarer sig gennem nåleøjet af test og undersøgelser, løber omkostningerne typisk op i 20-25.000 kroner.

- For at de kommer ind igen, så skal der altså leveres nogle varer. Og derfor er det vigtigt, at donorerne er aktive, gerne i årevis. Ellers er det et tab, siger Ole Schou.

Ifølge Sebastian Mohr, der er etnolog og netop har skrevet en ph.d. om, hvordan mænd oplever at være sæddonorer, kan sex være én af forklaringen på, hvorfor nogle falder fra.

- De skal være afholdende 48 timer, inden de afleverer en sædprøve, og det sætter jo begrænsninger på, hvor meget sex, du kan have i dit privatliv, siger han til DR Nordjylland.

Cryos har op mod 300 aktive sæddonorer på landsplan, hvoraf 68 er tilknyttet afdelingen i Aalborg.