Nordjyske unge ved ikke nok om erhvervsuddannelser

Unge og deres forældre ved ikke, hvilke muligheder, der ligger i en erhvervsuddannelse, og det bekymre Danske Erhvervsskoler.

Statistik viser, at der i fremtiden vil være stor efterspørgsel efter faglært arbejdskraft i de mindre og mellemstore virksomheder, men at der er for få unge nordjyder, der tager en erhvervsuddannelse.

Derfor mødtes 85 uddannelses- og erhvervsvejledere samt erhvervsskoleledere fra hele regionen fredag til en konference, der skulle sætte fokus på vigtigheden og mulighederne i en erhvervsuddannelse.

- De unge skal have et ordentligt grundlag for at beslutte sig for, hvad de skal læse og bruge fremtiden på. I Nordjylland har Studievalg Nordjylland sammen med Nordjyske Erhvervsskoler blandt andet lavet et særligt tiltag for at lave brobygning for erhvervsuddannelser sammen med de videregående uddannelser. Tanken er, at det skal være nemmere for de unge at forholde sig til mulighederne ved at opleve fagene, undervisningen, studiemiljøet med mere, siger Martion Rovs Hansen, der er centerleder fra Studievalg Nordjylland.

På konferencen deltog også flere studerende, der på egen krop har prøvet, hvordan en erhvervsuddannelse kan kombineres med en videregående uddannelse. En af dem var Ditte Marie Hein Hansen, der har en merkantil baggrund.

- Jeg har taget en kontoruddannelse med speciale i administration og er i gang med en professionsbachelor i administration på UCN. Jeg er lidt ældre end gennemsnittet, og jeg kan biddrage med uddannelse- og erhvervserfaring og føler jeg mig rigtig godt rustet og motiveret til at tage en uddannelse i dag. Mine yngre medstuderende spørger ofte, hvordan jeg kan nå at læse så meget, og jeg spørger til gengæld dem, hvordan de ikke kan nå det, da de ikke har de samme forpligtelser. Modenhed og målrettethed gør nok den største forskel, fortæller Ditte Marie Hein Hansen.

Et par erhvervsfolk bidrog også med erfaringer på konferencen. Flemming Simonsen er produktionsteknolog ved Sintex i Hobro, og han er gået vejen fra at være faglært til at videreuddanne sig. Efter at gå ud af folkeskolen i midten af 9. klasse tog han en maskinarbejderuddannelse og efterfølgende en produktionsteknologuddannelse på UCN.

- Fordelene i mit job i dag er, at jeg har været på gulvet og stået ved drejebænken. Jeg kan derfor se problematikker fra flere sider og kender kulturen i produktionen. Hvis jeg skal forbedre processer i fremstillingen, så har jeg bedre kvalifikationer til at løse opgaven, da jeg selv har kendskab til at sidde ved maskinen, fortæller Flemming Simonsen.


Seneste nyt

fra Nordjylland