Foto: TV2/Nord

Nu skal du vælge læge og søge om vielse på nettet

Regeringen stiller digitale krav til danskerne, som nu skal bruge nettet til lægevalg og vielsesansøgninger.

Skal du skifte læge, søge om at blive gift på rådhuset eller melde din cykel stjålet, så skal du fremover kunne komme på internettet og ikke mindst bruge det.

Fra søndag bliver kontakt med det offentlige udelukkende digitalt på 29 områder, oplyser regeringen.

Samtidig vil breve fra det offentlige blive sendt til de enkelte danskeres digitale postkasser, og regeringens mål er, at 80 procent af den skriftlige kommunikation med det offentlige skal foregå digitalt med udgangen af 2015.

Finansminister Bjarne Corydon (S) lægger ikke skjul på, at regeringen dermed stiller digitale krav til danskerne.

- Dem, der kan betjene sig selv digitalt, de skal. Den offentlige sektor skal hele tiden forny sig, så vi anvender ressourcerne bedst muligt. Vi har ganske enkelt pligt til at udnytte mulighederne på det digitale område, siger Bjarne Corydon i pressemeddelelsen.

Krav til danskerne skulle dog også blive mødt med tilsvarende brugervenlighed, oplyser økonomi- og indenrigsminister Margrethe Vestager (R).

- Når vi stiller krav til danskerne, skal det offentlige naturligvis også være klar. Det gælder både medarbejderne og systemerne. Derfor er det vigtigt, at løsningerne er parate og brugervenlige. Det har vi fokus på, siger Margrethe Vestager.

Hun mener, at danskerne er klar til digital kontakt med det offentlige, selvom der selvfølgelig er en overgangsfase.

- Langt de fleste af os bruger for eksempel netbank, når vi overfører penge, og stadig flere julegaver bliver købt på nettet - fordi det er nemmere og mere fleksibelt. På samme måde skal det være med det offentlige, siger Margrethe Vestager.

Regeringen agter at bruge de sparede kroner fra mindre administration til mere velfærd i form af børnepasning, undervisning af unge eller pleje af ældre.

- Danskerne skal for eksempel kunne skifte læge eller anmelde at cyklen er stjålet, når det passer dem - uanset, om borgerservice har åbent. Samtidig får vi mere velfærd for de samme penge. Dét er der fremtid i, siger Margrethe Vestager.

86 procent af danskerne mellem 16 og 89 år på internettet hver uge ifølge Danmarks Statistik, der samtidig melder om en positiv udvikling i de ældres brug af computere.