01:05

Foto: Anders Ekstöm

1 af 2

Ny struktur: 40 betjente fjernes fra nærpolitiet

Fem nærpolitistationer lukkes og 40 betjente flyttes. Det har politiets ledelse nu offentliggjort i forbindelse med beslutningen om en ny organisering af nærpolitiet.

Omkring 40 polititjenestemænd hos nærpolitiet bliver overflyttet til lokalpolitistationerne i Hjørring, Frederikshavn og Hobro i løbet af 2017.

Denne beslutning offentliggjorde politiets ledelse i forbindelse med deres beslutning om en ny organisering af nærpolitiet mandag i en pressemeddelelse.

Overflytningen af politifolkene indebærer, at en række af de nuværende nærpolitistationer uden for Aalborg lukker, og lejemålene bliver opsagt, men det er dog ikke alle nærstationer, der lukker. 

Læs også Halvdelen af nærpolitistationer i Nordjylland lukker

Politiet vil nemlig fortsat have behov for at råde over et mindre antal nærpolitistationer, oplyser de.

Mens lokaliteterne i Skagen, Hirtshals, Løgstør, Støvring og i Hadsund lukker, bibeholdes nærpolitistationerne i Brønderslev, Kaas og Aars – dog vil disse tre tilbageværende nærpolitistationer blive benyttet af politipersonalet fra lokalstationerne efter konkrete behov i forbindelse med opgaveløsningen, ligesom også det kørende beredskab kan anvende nærpolitistationerne til eksempelvis rapportskrivning. 

Læs også Nærpolitiet i Løgstør nedlægges

Politidirektør ved Nordjyllands Politi, Elsemette Cassøe, er opmærksom på kommunernes ønske om, at politiet er til stede i lokalområderne, og at kommune og politi også fremover har et tæt samarbejde, blandt andet på forebyggelsesområdet.

- Og netop derfor vil vi styrke samarbejdet med kommunerne for sammen at løse de fælles problemer og udfordringer, vi kommer til at stå over for, siger politidirektør Elsemette Cassøe.

Det indebærer, at der bliver udpeget polititjenestemænd, der er dedikerede til hver kommune.

-Det bliver politifolk, der kender de unge, kommunens medarbejdere og de udfordringer, der er i kommunen, uddyber politidirektøren.

Elsemette Cassøe tilføjer, at man ligeledes vil anskaffe en mobilpolitistation, der gør, at politiet kan være til stede, når der er behov for det, eksempelvis ved større events.

- Vi ønsker en fleksibel løsning, hvor vi er synligt til stede, når der er behov, siger hun.

Politidirektør Elsemette Cassøe understreger, at den nye organisering ikke skyldes utilfredshed med nærbetjentenes opgaveløsning. Tværtimod. De har haft et glimrende samarbejde med lokalsamfundet.

- Ligesom jeg også anerkender, at borgerne under den nye organisering kan komme til at føle lidt mindre nærhed til politiet, siger Elsemette Cassøe.

På trods af det, er det en nødvendighed, pointerer politidirektøren. Fremtidens krav og forventninger til dansk politi indebærer en centralisering af styrkerne og en specialisering af kompetencerne.

- Vi får mere og mere kompleks kriminalitet, blandt andet it-kriminalitet og grænseoverskridende kriminelle. Det kræver specialiserede kompetencer og robuste enheder at imødegå, forklarer Elsemette Cassøe, og hun tilføjer, at det ændrede trusselsbillede i hele landet ligeledes er en faktor i omorganiseringen.

Der er nemlig også tale om, at politiet skal effektivisere. Nye opgaver og udfordringer betyder blandt andet flere politifolk ved grænsen og større enheder.

Men politidirektør Elsemette Cassøe understreger, at nordjyderne stadig kan have tillid til, at politiet løser opgaverne. Hele ændringen handler dybest set om at modernisere politistyrken til nye udfordringer.

- Og vi vil arbejde på også fremover at være et politi, der løser vores opgaver tæt på borgerne. Nordjyderne skal stadig kunne føle sig trygge, slutter Elsemette Cassøe. 

02:18

Flere nordjyske nærpolitistationer står til lukning i en omstrukturering af nærpolitiet. Det får de nordjyske borgmestre op af stolene, for ikke blot frygter de for borgernes sikkerhed i dres kommuner. De føler sig også taget som gidsler, når de skal stå til ansvar over for deres borgere.

Luk video