LIGE NU:

Nyrepatient må tigge mad hos familien

33-årige Thomas Magnussen spiser kun morgenmad de dage om ugen han er i dialyse. Han har ikke råd de andre dage. Et ønske om førtidspension trækker i langdrag hos Mariagerfjord Kommune.

Thomas Magnussen sidder i dialyse på Aalborg Sygehus. Det gør han 3 dage om ugen - 4 timer hver gang.

- Det er klamt. Jeg hader at være i dialyse, siger Thomas Magnussen

Han fik konstateret en sjælden blodsygdom som 13-årig. Sygdommen sætter gradvist nyrerne ud af funktion. Som 22-årig var hans egne helt ubrugelige, så han fik en ny nyre af sin bror.

Inden nyretransplantationen havde Thomas Magnussen været på førtidspension. Efter transplantationen blev han frataget førtidspensionen og har siden været på kontanthjælp.

- Det betyder at jeg hver måned skal vælge mellem mad eller medicin. Jeg har ikke råd til begge dele. Når jeg vælger medicinen, så spiser jeg morgenmad på sygehuset og nasser på min familie for resten, siger Thomas Magnussen til TV2/NORD.

Kontanthjælpen skal bruges til at betale både husleje og medicin. Det betyder i praksis, at han ikke har råd til mad. Siden transplantationen har blodsygdommen gradvist ødelagt den nye nyre.

- Vi satser på at give ham en ny nyre. Men først skal vi finde en bruge der kan bruges. Inden den kan sættes i, så skal Thomas stabiliseres, så det kan tage år, inden han kan arbejde igen, siger overlæge Tom Buhr fra Nyremedicinsk Afdeling på Aalborg Sygehus.

I december 2006 søgte Thomas Magnussen om førtidspension i Mariagerfjord Kommune. Kommunen har endnu ikke afgjort sagen - her 10 måneder senere. Reglen er ellers, at kommunen skal finde en afklaring indenfor 3 måneder.

- Det har været dårlig sagsbehandling fra dag 1, siger Tina Thessen, der er Thomas Magnussens storesøster og bisidder, siden hans mor døde i 2002.

Mariagerfjord Kommuner erkender at sagsbehandlingen har været langsommelig, men skyder skylden på kommunesammenlægningen. Den gav sagsbehandlingen et halvt år ekstra.

- Det er ikke det hurtigste vi har præsteret og det er ikke optimalt, siger Jens Nørgaard, direktør i Mariagerfjord Kommune.

Thomas Magnussens sag er endnu ikke sendt til kommunens pensionsnævn. Sagsbehandlerne har manglet lægens udtalelse. Selvom sygdommen er nøjagtig den samme, som sidst han fik førtidspension.

- Vi skal have en ny udtalelse fra lægen, når vi begynder en ny pensionssag, siger Jens Nørgaard.

- Thomas Magnussen kan ikke arbejde i øjeblikket og det har han ikke kunnet i hele 2007, siger overlæge Tom Buhr fra Aalborg Sygehus.

Derfor behøver Thomas Magnussen hjælp dagligt. Den hjælp får han fra familien. Uden den var det gået helt galt

- Hånden på hjertet. Uden os, så tror jeg han havde taget sit eget liv, siger Thomas Magnussens storesøster, Tina Thessen.

25_seconds

play Efter flere voldelige sammenstød i Aalborg: Folketingsmedlem vil have ministeren på banen

e8dde11c12c2914ae82357cc4436284a17749deb

play Politikontrol: Seks taget for narkokørsel i Skagen lørdag

Mæhle3

play Se billederne: Joakim Mæhle blev hyldet i Aalborg

c4c3a6bc530fb2096b2806cb70c44b028ac2c560

play Vivi og Per kører på ferie i en veterantraktor - og vognen er hjemmebygget

25_seconds

play Efter flere voldelige sammenstød i Aalborg: Folketingsmedlem vil have ministeren på banen

e8dde11c12c2914ae82357cc4436284a17749deb

play Politikontrol: Seks taget for narkokørsel i Skagen lørdag

Mæhle3

play Se billederne: Joakim Mæhle blev hyldet i Aalborg

Til forsiden

Til forsiden