Foto: Sophie Schou Jensen

Nyt fund i arkæologisk skatkammer: - Det er noget enestående

Et arkæologisk fund på en mark ved Vaarst skaber begejstring blandt arkæologer. Fundet er mellem 1600 og 1800 år gammelt.

På Nordjyllands Historiske Museum og Bevaringscenter Nord ved Aalborg kan de næsten ikke få armene ned. Arkæologerne har nemlig gjort sig et helt enestående fund, da de var i færd med at undersøge en gravplads fra yngre romersk jernalder - 300 år før kristi fødsel.

01:59

Se indslag om den sjældne fund her.

Luk video

Her har man fundet et pokalformet romersk drikkeglas, som ifølge arkæologerne er endt i graven ved Vaarst cirka 200-400 efter Kristi fødsel. 

- Det er noget enestående. Det er som om, at det er lagt ned i går. Der er knap nok ridser i glasset, siger Hanne Billeschou Juhl, direktør og konservator ved Bevaringscenter Nord.

Hanne Billeschou Juhl, direktør og konservator på Bevaringscenter Nord og Torben Birk Sarauw, museumsinspektør, Afdelingsleder for Arkæologi, besigtiger det enestående fund fra udgravningen ved Vaarst. Foto: Sophie Schou Jensen

Arkæologer måtte modarbejde naturligt instinkt

Fundet blev gjort i onsdags på en mark ved Vaarst, der lige nu bliver undersøgt af arkæologer. Normalt vil arkæologerne forsøge at grave hele glasset frem, men da det kan være meget skrøbeligt måtte de mod deres naturlige instinkt opgive at grave glasset helt frit. I stedet blev blev en større jordklump omkring glasset sendt til Bevaringscenter Nord, der lige nu er ved at skrabe glasset frit.

- Det kommer måske nede fra det romerske område, hvor der har ligget nogle glasværksteder i 3-400-tallet.

- Det fortæller også, at de landområder, vi kalder Danmark i dag, var ikke isolerede. Men man havde kendskab til, hvad der foregik rundt omkring i Europa, og hvad der var af eftertragtede genstande andre steder, forklarer museumsinspektør Torben Birk Sarauw.

Arkæologerne har også gjort flere andre fundt på den dyrebare gravplads. I næste uge fortsætter arbejdet på pladsen.

Glasset her er en kopi af det glas, man har fundet. Foto: Sophie Schou Jensen