Nyt samarbejde skaffer arbejdskraft til landbruget
Et samarbejde mellem AGRI Nord og TAMU-uddannelsen sikrer arbejdskraft til landbruget og giver nye fremtidsudsigter til unge.
Det er langt fra usædvanligt, at der på de nordjyske landbrug rekrutteres udenlandsk arbejdskraft til kortere eller længere ansættelser. Men under coronakrisen, mens grænserne har været lukket, har mange landmænd manglet arbejdskraft, da de for eksempel ikke kunne få de udenlandske sæsonarbejdere, som de plejer at ansætte.
Men det har givet nye perspektiver og muligheder for både landmænd og unge, der ellers var kørt helt ud på et sidespor i uddannelsessystemet.
For at håndtere manglen på arbejdskraft har landbrugsorganisationen AGRI Nord og TAMU-uddannelsen i Vitskøl i Vesthimmerland nemlig indgået et samarbejde, der betyder, at en af skolens faglinjer målrettes landbruget, så der uddannes kvalificeret arbejdskraft til de nordjyske landmænd. Samtidig betyder det, at flere af skolens unge har fået øjnene op for, at landbrug er en spændende karrierevej.
- Jeg har altid boet på landet, men jeg har aldrig tænkt, at jeg skulle have noget med landbrug at gøre. Men efter jeg har prøvet kræfter med det på TAMU, kan jeg godt se, at det kunne være noget for mig, siger Nicklas Pehrson, som er elev på TAMU Vitskøl.
Win-win samarbejde
TAMU er et uddannelsestilbud til unge over 18 år, som ikke er lykkedes i det øvrige uddannelsessystem. TAMU er ren praktisk undervisning, og forbereder eleverne til et job inden for eksempelvis bygningsservice, slag og turisme, skov- og naturbrug og nu også landbrug. Forløbet tager omkring 14 måneder, og bagefter skal der være et job klar til de unge.
- Det gode ved samarbejdet er, at vi kan imødekomme den mangel på arbejdskraft, som landbruget oplever, vi kan sikre flere jobmuligheder til vores elever, og når vi inddrager landbruget, kan vi hele tiden gøre uddannelsen bedre, fordi de kan fortælle os, hvad de har brug for, siger Peter Staus Kastholm, som er direktør for TAMU.
Har fundet rette hylde
På en gård uden for Nibe, er René Jørgensen i gang med dagens tjans. Han hjælper til med at passe de 500 malkekøer. Det har han gjort i godt to måneder, siden han afsluttede sig TAMU-forløb og blev ansat i et vikariat ved hjælp af det nye samarbejde med AGRI Nord.
- Jeg er glad for at være her. Det er et godt sted, og jeg bliver behandlet godt, fortæller han.
Han har livet igennem kæmpet med at finde sin rette hylde, men nu har han fundet ud af, at landbruget byder på det, han søger.
- Jeg vil gerne arbejde i landbruget, så det er bare med at blive ved med at søge inden for det. På et tidspunkt bliver jeg fastansat, siger René Jørgensen.
Landmand tilfreds med samarbejdet
Landmanden og René Jørgensens arbejdsgiver, Ole Andersen, er glad for sin nye medhjælper, som ikke er bleg for at tage fat. Han har allerede besluttet sig for at forlænge vikariatet, og hvis han på et tidspunkt for brug for endnu en medhjælper, vil han ikke være bleg for igen at tage en TAMU-elev.
- Det kunne jeg bestemt godt finde på. Hvis jeg skal hyre igen, så vil jeg henvende mig deroppe, siger Ole Andersen.