Nyt studie: Usikre corona-regler gør dig egoistisk
Foto: Emil Nordkvist Johansson
Du bliver mere nærig og egoistisk, når andre ikke har klare forventninger til dig - og skifter derfor højst sandsynligt mundbindet sjældnere end anbefalet. Det viser et nyt eksperiment.
Du gør det, der er bedst for dig selv, hvis du ikke på forhånd ved præcis, hvad andre forventer af dig – det gælder især under corona-krisen. Det har forskere påvist med et nyt forsøg.
Ved du, hvor mange timer du maksimalt må bruge et mundbind?
Hvis du er det mindste i tvivl, så vil du have tilbøjelighed til at bruge mundbindet i flere end de anbefalede fire timer. Du vil hellere selv spare penge frem for at udskifte det hyppigt for en sikkerheds skyld.
Sådan lyder en af konklusionerne af en ny undersøgelse, hvor forskere fra Københavns Universitet og Lund Universitet i Sverige har lavet sociale eksperimenter på 268 personer.
- Hvis man skal følge tendenserne i vores undersøgelse, bør man være meget klar i mælet, når man forklarer folk, hvordan de bør agere under virus-epidemien. Hvis folk bliver usikre på, hvilke retningslinjer, der gælder, vil de fleste vælge at gøre, som det passer dem, siger forsker Toke Fosgaard, der er lektor på Institut for Fødevare- og Ressourceøkonomi på Københavns Universitet.
Det tyder altså på, at når vi bliver usikre på forventningerne, er vi mere tilbøjelige til at beholde mest muligt selv og være nærige frem for generøse.
Toke Fosgaard, lektor, Institut for Fødevare- og Ressourceøkonomi, Københavns Universitet
Nærig når du selv kan bestemme
Resultaterne bygger på et eksperiment, hvor deltagerne blev sat sammen to og to. Den ene fik 100 kroner, som han måtte dele med den anden, som han ville. Forskerne fortalte ham dog, at normen er, at man deler lige.
Her valgte 30 procent at give netop halvdelen væk.
I et senere forsøg skabte forskerne usikkerhed om normen ved at sige til personen, at de ville fjerne eller tilføje en del af det beløb, som han ville give til den anden – og denne person ville ikke få at vide, at der var fjernet noget fra beløbet.
Her valgte langt de fleste at beholde mere end halvdelen selv.
- Det tyder altså på, at når vi bliver usikre på forventningerne, er vi mere tilbøjelige til at beholde mest muligt selv og være nærige frem for generøse, siger lektor Toke Fosgaard.
Resultaterne fra forsøget kan også læses i langt de fleste sammenhænge - også under corona-krisen - fordi de psykologiske mekanismer er de samme uanset hvilken situation, du står i, påpeger forskerne.
Mere nærig og egoistisk, når du er alene
Vi er mest egoistiske, når vi er alene. Det kommer næppe bag på dig, at du sniger dig til at bøje corona-reglerne lidt ekstra, når ingen ser dig.
Måske dropper du den ekstra håndvask derhjemme, afspritningen på vej ind i butikken, fordi ingen af ekspedienterne kigger i din retning – eller du inviterer alligevel venner hjem, selv myndighederne anbefaler dig at lade være.
Derimod bliver du meget mere gavmild og regelret, når andres øjne hviler på dig.
- Det handler om social kontrol – vi vil gerne vise os selv fra vores bedste side over for andre. Det er også derfor, at vi ifølge vores resultater er bedre til at bruge handsker og spritte vores hænder i et supermarked fyldt med mennesker, frem for et tomt. For når vi er alene, gør vi sandsynligvis, som det passer os, siger forsker Toke Fosgaard.
Undersøgelsen har også vist, at du formentlig runder beløbet ned, når du skal give drikkepenge, hvis du er i tvivl om hvor meget, du vil give.
Også her spiller usikkerheden ind, og din hjerne ender med at beslutte det, der er mest fordelagtigt for DIG.