Nytårstalen: Nordjyske meninger om statsministerens tale

Foto: Morten Nymand / Ritzau Scanpix

Nordjyske medlemmer af blå blok er enige - man kan ikke være uenig i nytårstalen, men den var ukonkret.

Mette Frederiksen holdt i går sin første nytårstale som statsminister. I talen lagde hun vægt på børn - og i særdeleshed de børn, der ikke har det godt i hjemmet. Hun talte om bedre muligheder for bortadoption af de børn, så de tidligere kan komme ud af udsatte hjem. Hun talte også om dem, der er for slidte til at arbejde, som har brug for at kunne komme tidligt på pension. Også tryghed i Danmark, klimakamp og 100-året for Sønderjyllands tilbagevenden til Danmark, var emner, hun berørte.

Her er hvad Mette Frederiksens nordjyske kollegaer på højrefløjen, mener om hendes første nytårstale.

Læs også Nytårstale om bortadoption: - De svigt, børnene har oplevet, følger med

Preben Bang Henriksen, MF, Venstre.

- Jeg synes, det var en god tale. Jeg synes, hun gjorde det godt, hun kom omkring mange emner. Jeg var specielt glad for den øgede mulighed for adoption af børn. Det har jeg personligt efterlyst, for alt for mange børn har det ikke godt og kan få det bedre, hvis de bliver bortadopteret.

- På minussiden vil jeg sige, at talen var ukonkret, men det er svært at gøre sådan en tale konkret. Jeg synes godt, at hun kunne have sprunget den del over med den tidlige pension, for der var intet nyt der i forhold til de løfter, hun gav i valgkampen.

- Generelt synes jeg, talen var god. Og det var hendes første. Det kunne nok ikke gøres meget bedre.

Bent Bøgsted, MF, Dansk Folkeparti

- Det var ikke en dårlig tale. 70 procent af tiden gik med at tale om børn og unge, og det er første gang, at der har været så stort tryk på et emne. Det er selvfølgelig vigtigt, men vi savner, hvad hun ellers ville. Hun talte om differentieret tilbagetrækning fra arbejdsmarkedet men ikke noget om, hvordan det skal opnås, og hvor pengene skal komme fra. 

- Hun skulle have haft fokus på, hvordan man løser opgaven med udsatte børn. Det er et meget komplekst område, men jeg kan godt se, at det er svært at komme med løsninger i en nytårstale. Jeg mener, at indsatsen først og fremmest bør være på, at flere børn skal være ved deres familier. 

- Pensionisterne og deres problemer berørte hun meget overfladisk. Hun kom heller ikke ind på arbejdsmarkedet, og hvordan man kan sikre, at der fortsat er gode arbejdspladser. Med talen satte hun satte streg under, at hun vil være børnenes statsminister. 

- Der er ikke som sådan noget, vi kan være uenige i, men jeg savner noget konkret. 

Per Larsen, MF, Det Konservative Folkeparti

- Umiddelbart var det en tale, som ingen kan være uenig i. Det store emne om børnene er vi enige om, børnene skal have godt liv. Men det undrer mig, at vi i februar 2019 lavede stramninger om bortadoption, som vi ikke har set virkningerne af endnu, så der er noget retssikkerhed i det i forhold til at lave nye tiltag. Med bortadoption bevæger vi os ind i et meget voldsomt indgreb, og i situationer, hvor det måske kan undgås, mener jeg, at der skal mere forebyggelse til, så kommunerne kan sætte massivt ind med hjælp til familierne. Men jeg er tilhænger af at børn bortadopteres, når det er udsigtsløst at forældrene kan tage det store ansvar på sig.  

- I talen siger hun ikke noget om de virkelig store problemer. Både i det private og det offentlige kommer der til at være stor personalemangel, og antallet af ældre stiger. Vi kommer til at have massive problemer med mangel på sygeplejesker, læger og SOSU og pædagogisk personale. 

- Det skuffer mig, at det er en feel good-tale. 

 

 

 

Forsiden lige nu