LIGE NU:

Øget luftforurening i Aalborg

Luftforureningen i Aalborg vokser og vokser. Og på tre centrale gader overstiger forureningen nu EUs grænseværdier. Det viser helt nye tal fra Danmarks Miljøundersøgelser.

Vi får flere og flere biler. Især dieselbiler. Og de udleder kvælstofdioxid - med det kemiske navn NO2.

- Kvælstofdioxid er en giftig luftart, der kan give eller forværre luftvejssygdomme, siger miljøsagsbehandler i aalborg Kommune, Jes Rose Nielsen.

Lastbiler, busser og benzinbiler kan monteres med et filter. Men det gælder ikke personbiler med dieselmotor. Og der er derfor, forureningen nu har passeret grænseværdien - både på Vesterbro i Aalborg og på Vestergade og Vesterbrogade i Nørresundby. Og flere gader er tæt på.

Og beboerne vil gerne have gjort noget.

- Det er træls, at det bare er forurenet luft, der kommer ind i lejligheden, når man lufter ud, siger Dennis Hansen, Vesterbro 80, Aalborg.

- Hvis det påvirker mig fysisk, så vil jeg overveje at flytte, siger en anden beboer, Kenneth Bo Pedersen, Vesterbro 78a, Aalborg.

Problemet er dog svært at løse.

- Der er to hovedløsning - enten at kræve kvælstofkatalysator på alle dieselbiler i Alborg. Men det må kommunen ikke. Eller også kan man begrænse trafikken, siger Jess Rose Nielsen.

Men man kan måske mindske forureningen med kvælstofdioxid en smule ved at køre mindre i tomgang.

- Hver gang en bil holder i tomgang ved et lyskryds, udleder den jo forurening. Så måske vi skal satse på at ændre lysreguleringerne, så bilerne kommer hurtigt igennem, siger Vibeke Gamst, konservativt medlem af Teknik- og Miljøudvalget i Aalborg Kommune.

Foreløbig må folk med astma og bronkitis tage deres egne forholdsregler.

- Man kan undgå at færdes ude i myldretrafikken og holde vinduerne lukkede, når forureningen er værst, anbefaler Jess Rose Nielsen.