05:43

Video: Michael Schmidt Thomsen

Omfattende ghettoplan æder budgettet: Renovering af almene boliger i fare

Med regeringens nye ghettoplan er planlagte renoveringer af almene boliger i Nordjylland i fare for at bliver skrottet.

De 12 milliarder kroner, som regeringens planlagte ghettoplan skal finansieres med, skal findes i Landsbyggefonden - selvsamme fond, som yder økonomisk støtte til de almene boligforeningers renoveringer.

Fonden består lige nu af 21 milliarder kroner, men med 12 af dem afsat til nedrivning og renovering af ghettoer, efterlades blot ni milliarder til renovering af de almene boliger.

Rækkehusene på Præstemarken i Aalborg har længe trængt til en gennemgribende renovering. Dårlig isolering, aldrende døre og vinduer og skimmelsvamp er blot nogle af udfordringerne.

- Betonen er porøs og den suger vand. Derfor er vi nødt til at sætte en klimaskærm op, forklarer Jane Christensen.

Cement smuldrer

Hun er afdelingsformand for den afdeling af Plus Bolig i Aalborg, der tæller de 174 rækkehuse på Præstemarken og de omkringliggende gader. Derfor kender hun også til alle detaljer og problemer omkring husene, der blev opført for over et halvt århundrede siden – i 1954.

- Det er færdige elementer, som man har sat sammen med en cementfuge. Den cementfuge er så gammel nu, at den smuldrer, siger hun og peger på en endevæg på et af husene.

Fordi husene netop er så gamle og efterhånden byder på en hel del udfordringer, arbejder Jane Christensen og de øvrige beboere på, at samtlige 174 huse i afdelingen skal totalrenoveres. Et projekt med et prisskilt på godt 100 millioner kroner, hvoraf afdelingen har ansøgt Landsbyggefonden om cirka 40 millioner kroner i økonomisk støtte. Et projekt, der nu kan være i fare.

Nordjyske boligselskaber har planer for to milliarder

For da statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) og en række andre ministre for nylig præsenterede regeringens nye ghettoplan, var det samtidig med et forslag om, at planen finansieres med midler fra Landsbyggefonden – 12 milliarder kroner i alt. Det vil i givet fald betyde, at der fremover kun vil være ni milliarder kroner i Landsbyggefonden til almene renoveringsprojekter på landsplan. Det lyder måske af meget, men alene i Nordjylland har boligselskaber i skrivende stund planlagt renoveringer med et samlet behov for økonomisk støtte på over to milliarder kroner.

Med til billedet hører imidlertid, at fondens midler består af indbetalte penge fra netop lejere i de almene boligforeninger. Derfor føler Jane Christensen og flere andre fra de almene boligforeninger, at regeringen slet og ret ”løber med vores bankbog,” som hun udtrykker det.

- Jeg synes det er rigtig ”flot” at man som statsminister kan finde på at stille sig op og sige, at ’nu renoverer vi, nu rydder vi ghettoerne, fordi nu giver regeringen alle de her milliarder.’ Regeringen giver ikke fem flade ører! Regeringen tager dem – i Landsbyggefonden, siger Jane Christensen.

Regeringens ghettopakke og finansieringen af den er stadig kun et forslag. Det er endnu ikke blevet endeligt behandlet i folketingssalen.