03:53

Jomfruhummere er Læsøs guld, men nu er hele øens eksistensgrundlag truet, frygter de på Læsø. Foto: Per Frank Paulsen

1 af 2

Opråb fra Læsø

Hele øens eksistensgrundlag som helårssamfund er truet, hvis det bliver forbudt at fiske jomfruhummere med bundtrawl i Kattegat, som der er forslag fremme om. Konsekvensen vil blive, at øens største private arbejdsplads, Læsø Fiskeindustri, må lukke, og det vil få katastrofale følger, frygter alle på Læsø.

65 ansatte på Læsø Fiskeindustri står til at miste deres arbejde, hvis Danmark overimplementerer et EU-havstrategidirektiv, så fiskeri med bundtrawl efter jomfruhummere i Kattegat bliver forbudt, som en tværministeriel arbejdsgruppe vil foreslå det. Det er det de frygter på Læsø.

- Jeg tænker selvfølgelig på hele min eksistens her på øen. Jeg aner ikke, hvor jeg som ufaglært skal finde et nyt job, siger den 50-årige fabriksarbejder Roland Nielsen til TV2/NORD.

- Vi kan ikke overleve som virksomhed, hvis ikke vi får tilført jomfruhummere, så enkelt er det, siger Gregers Jakobsen, der er bestyrelsesformand for Læsø Fiskeindustri.

Der er ikke noget, der er endeligt vedtaget endnu. Men konsekvenserne, ikke bare for Læsø Fiskeindustri, men for hele øsamfundet vil blive så fatale, at en samlet kommunalbestyrelse allerede nu har sendt et bekymringsbrev til regeringen og folketinget.

- Konsekvenserne for Læsø som helårssamfund vil blive uoverstigelige. Også turisterne vil blive væk, hvis vi ikke kan vise dem det autentiske miljø med fiskerlivet på havnene, siger Læsøs borgmester, Thomas W. Olsen (Læsølisten).

Der vil være tale om en fuldstændig overdrevet fredning af jomfruhummeren, hvis Kattegat bliver lukket som fangstområde. Det er det som Læsø nu forsøger at overbevise folketingspolitikerne om. Og den arbejdsgruppe, som skal komme med et endeligt forslag til hvordan et direktiv fra EU skal føres ud i livet.

MEGET MERE OM SAGEN I TV2/NORD KL. 19.30