Opråb: Stop fjernvarmespild

Der er millioner at hente for borgerne ved at lave om på de regler, der gælder for isolering af fjernvarmebrønde.

Alene i Nordjylland er der hundredtusindvis af kroner at spare på spildt fjernvarme, hvis staten vil fjerne reglerne. Og klimagevinsten er lige til at lægge oveni.

- Hvert år forsvinder kostbar fjernvarme op i atmosfæren i stedet for at blive ledt ind i vores stuer. Som det er nu, er fjernvarmebrøndene i fortovet slet ikke isoleret, siger isolatør Jesper Kirk.

Han er indehaver af firmaet, Kirk Skumteknik i Aalborg. De vil gerne løse problemet, men det kan de ikke komme til på grund af stramme regler, som staten har fastsat for isolering af fjernvarmebrønde.

- Lige nu fungerer fjernvarmebrøndene i praksis som en udendørs radiator, der ligger nede i fortovet, siger Jesper Kirk.

Han isolerer fjernvarmebrønde. Det kunne han gøre meget billigere for forsyningsselskaberne og dermed borgerne, hvis han kunne slippe for at lave energiberegninger på hver eneste brønd, som Energistyrelsen kræver i dag.

Ifølge Jesper Kirk ville det give mere mening, hvis man havde nogle standardberegninger for hver brøndtype. På den måde kunne man nøjes med at få udført og kun betale for én beregning, som så kunne gælde for flere hundrede brønde. Og på den måde ville det blive billigere for hver enkelt isolering.

- Jeg vil kalde det et beregningstyranni. Det er en meget bureaukratisk og dyr måde at gøre tingene på. Der går jo uforholdsmæssigt meget arbejde og penge på at sidde og lave beregninger i stedet for at få lavet den faktiske energibesparelse med regulær isolering, siger Jesper Kirk.

Jesper Kirk fra Kirk Skumteknik i Aalborg. 
Jesper Kirk fra Kirk Skumteknik i Aalborg. 
Foto: Per Frank Paulsen / TV2 Nord

Reglerne er lavet af Energistyrelsen for at få fastlagt energitabet fra hver brønd, men selvom energitabet kan svinge fra brønd til brønd, er der ifølge Jesper Kirk ingen grund til at lave nye, dyre beregninger hver gang, der isoleres. For alle fjernevarmebrøndene er uisolerede, og derfor er der en gevinst at hente på dem alle sammen.

- Det er en besparelse, som ligger lige for, og som er helt indlysende.

Fjernvarmeselskabet i Hjørring vil gerne undgå beregningsudgifter til hver eneste brønd, der skal isoleres.

- Vores opgave er at sikre forbrugerne varme så billigt som muligt. Isolering af alle vores brønde sænker jo vores varmespild, når vi har omkring 400 brønde her i byen. Des flere vi får isoleret, des mindre varmespild har vi. Og dermed også en billigere varme, siger Danny Lovett, projektingeniør i Hjørring Varmeforsyning.

Myrene har en fest

Jesper Kirk har svært ved at komme i tanke om nogen, der har gavn af situationen, som den er nu.

- Myrerne har reelt en fordel. De trives rigtig godt og holder en fest nede i de her varme brønde. Så er det også lettere at skovle sne omkring en utæt fjernvarmebrønd, og ingeniørfirmaer kan tjene på at lave beregningsmodellerne. Men de argumenter holder selvfølgelig ikke. Det er bedre, at den energi, der går tabt, ender inde i din radiator i stedet for oppe i atmosfæren, siger Jesper Kirk.

VIDEO: Se indslag om fjernvarmebrønde.

Det koster cirka 1.500 kroner at få isoleret en fjernvarmebrønd, og der kunne spares et par hundrede kroner på hver faktura ved at pille beregningerne ud.

- Der er trods alt mange Kilowatt at spare her. Jeg vil gerne have at politikerne laver et standard-system, så man ikke skal ud og beregne på hver enkelt brønd, siger isolatøren.

Politisk forståelse

Bjarne Laustsen (S) sidder i Folketingets Energiudvalg og er måske manden, der kan gøre noget for at få ændret reglerne.

‑ Det er simpelthen papirnusseri og bureaukrati, der er omkring det her. Og det er jo en rigtig god sag. Klimaet er på dagsordenen, så vi skal undgå at bruge energi, som kun fuglene har glæde af. Der ligger langt mere end 100.000 fjernvarmebrønde rundt omkring i Danmark, og de trænger virkelig til at blive isoleret, siger Bjarne Laustsen.

Den nordjyske folketingspolitiker vil gå til energiministeren – uanset hvem det måtte ende med at blive, understreger han – og bede om at få ændret de stramme regler hurtigst muligt.

- Her er nogle lavthængende klimafrugter, som vi lige kan plukke alle sammen til gavn for forbrugerne og for miljøet. Og vi kan spare tusindvis af tons CO2, siger Bjarne Lausten.

 


Seneste nyt

fra Nordjylland