Østtyske Mirjam husker en anden dato ligeså klart som 9. november
Foto: Jesper Bo Winther
Selvom 9. november lørdag bliver markeret i stor stil i både Tyskland og Danmark, er en anden dato næsten ligeså vigtig, mener en tidligere østtysker, som i dag bor i Nørresundby.
- Wir sind das Volk, wir sind das Volk!
Sådan lyder det fra den nu 47-årige lektor fra Aalborg Universitet Mirjam Gebauer, når hun fortæller om de såkaldte mandagsdemonstrationer, der fandt sted i Leipzig i det tidligere DDR i ugerne inden Berlinmurens fald.
Mirjan Gebauer er selv født i Østtyskland, og hun tog derfor også del i demonstrationerne, der fandt sted dengang. For hende er 9. november derfor en vigtig dag, men faktisk var dagen en måned tidligere næsten ligeså vigtig:
- For os fra Leipzig var den 9. oktober en meget vigtig dato, fordi det var der, hvor det ikke var klart, om de væbnede styrker og politiet ville skyde eller angribe demonstranterne mere, fortæller Mirjan Gebauer om begivenhederne fra dengang.
Uffe Ellemann-Jensen på besøg i Nordjylland
Mandagsdemonstrationerne, hvor mange tusinder Leipzig-borgere satte sig op mod det kommunistiske styre, skulle vise sig at blive et markant vendepunkt i den østtyske historie.
- Det var jo meget farligt og krævede meget mod at demonstrere, fortæller Mirjam Gebauar, der i dag bor i Nørresundby og er lektor ved Institut for Kultur og Læring på Aalborg Universitet.
Den daværende udenrigsminister, Uffe-Ellemann Jensen, holdt lørdag foredrag om den kolde krig i Rebild. Han befandt sig sammen med den vesttyske udenrigsminister 9. oktober 1989. Sammen overværede de på massedemonstrationerne på tv.
- Der var ingen af os, der havde drømt om, at en måned efter så ville muren være væk. Men det viser også, hvor meget usikkerhed der var dengang. Det kunne være gået grueligt galt, siger Uffe Ellemann-Jensen.
Se indslaget, hvor Mirjam Gebauer og Uffe Ellemann-Jensen genkalder begivenhederne fra dengang, herunder: