Seneste nyt:

OVERBLIK: Her er de nye restriktioner i Nordjylland

Borgere bør holde sig inden for kommunegrænserne, stop for offentlig transport og test af alle i de syv berørte kommuner. Sådan lyder de nye restriktioner og anbefalinger, der netop er blevet præsenteret på et pressemøde torsdag aften. Det sker for at inddæmme smitten fra den muterede Covid-19-virus.

Statsministeriet afholdt torsdag aften pressemøde om nye restriktioner i syv nordjyske kommuner.

Det vil berøre borgere i Hjørring, Frederikshavn, Brønderslev, Jammerbugt, Vesthimmerland, Thisted og Læsø kommuner.

- For jer i Nordjylland vil 5. november blive en skelsættende dato. Det her kommer til at få stor betydning for jer og jeres hverdag. Det er mere end 280.000 borgere og nordjyder i de syv kommuner, der bliver berørt, siger Mette Frederiksen (S).

quote Hele Danmark kommer til at trække på jeres samfundssind og tålmodighed.

Statsminister, Mette Frederiksen 

Baggrunden er, at der er en risiko for, at en kommende vaccine ikke kommer til at virke, som den skal.

- Det er meget alvorligt, siger Mette Frederiksen.

På pressemødet uddybede regeringen og sundhedsmyndighederne de nye, strammere coronarestriktioner, der skal gælde i de kommende fire uger. Allerede fra i aften træder nogle restriktioner i krav, siger Mette Frederiksen.

- Man skal omgås færrest mulige personer. Det gælder allerede fra i aften.

DET GÆLDER DISSE SYV KOMMUNER

Lukkede kommunegrænser

Regeringen anbefaler på det kraftigste, at borgere ikke bevæger sig ud fra eller ind i de syv kommuner.

- I skal kun krydse kommunegrænsen, hvis I har en kritisk arbejdsfunktion eller andre uopsættelige ærinder. På samme måde skal andre danskere ikke rejse ind i de syv kommuner, siger statsminister Mette Frederiksen (S) på pressemødet.

Offentlige og private arbejdpladser opfordres derfor kraftigt til at hjemsende alle ansatte, der ikke varetager kritiske funktioner, lyder det fra statsministeren.

Disse 'kritiske funktioner' må fortsat rejse mellem kommunerne

- Nogle af os nordjyder ved godt, at mange pendler og bor i en kommune og arbejder i en anden. Derfor kommer de her restriktioner også til at få betydning for de omkringliggende kommuner, der ligger tæt på det nordjyske.

- Man kan altså ikke møde ind på sit arbejde, hvis man arbejder i en af de berørte kommuner, understreger Mette Frederiksen.

Forsamlingsforbud er igen på 10 personer i de syv kommuner

De undtagelser i forsamlingsforbuddet, man har vedtaget på nationalt plan, vil ikke længere gælde i de syv ramte nordjyske kommuner. 

Dermed er forsamlingsforbuddet i kommunerne nu igen på 10 personer, hvad end der er tale om for eksempel siddende arrangementer eller ej. 

Elever i 5. til 8. klasse sendes hjem

Elever i 5. til 8. klasse skal fra mandag have fjernundervisning, oplyser statsministeren.

Også de videregående uddannelser i de syv kommuner skal de næste uger bruge digital undervisning. Dette krav gælder også for de studerende i Aalborg, der har bopæl i de berørte kommuner.

For dagtilbud gælder det, at de bliver omfattet af krav til pasning i mindre, faste grupper med ekstra fokus på hygiejne.

Stop for offentlig transport

Regeringen vil lukke for al kollektiv transport i store dele af Nordjylland. Lukningen af kollektiv transport vil gælde i kommunerne Jammerbugt, Vesthimmerland, Læsø, Frederikshavn, Hjørring, Thisted og Brønderslev. Nedlukningen træder i kraft mandag 9. november.

Dog kan nordjyder, der arbejder med samfundskritiske funktioner, få adgang til at komme på job.

- Der er tale om en reel nedlukning af Nordjylland. Vi vil selvfølgelig følge op med hjælpepakker til de berørte erhverv. Det er afgørende, vi holder hånden under arbejdspladser i den her ekstraordinære situation.

Regeringen vil snarest muligt præsentere hjælpepakkerne. 

Test af alle

Alle borgere i de berørte kommuner skal testes. Tidligere på dagen oplyste Region Nordjylland, at man er i fuld gang med at øge kapacitet samt teststeder.

Det drejer sig om op mod 280.000 borgere, der skal testes i den kommende tid i syv ud af regionens 11 kommuner.

Biblioteker og restauranter lukker

Alle kulturaktiviteter, eksempelvis museer, teatre, biografer og biblioteker lukker for adgang for offentligheden. Det samme gælder idræts-, fritids- og foreningsaktiviteter, 

Fra lørdag skal serveringssteder, barer og restauranter lukke. Dog vil der være åbent for takeaway.

Omgås færrest mulige personer

Beboere i de berørte kommuner opfordres til at omgås færrest mulige personer. Muligheden for at være op til 500 personer til stede ved siddende arrangementer afskaffes.

Der må som udgangspunkt kun deltage 10 personer i disse arrangementer. Muligheden for at være 50 personer til stede ved idræts-og foreningsaktiviteter for børn og unge op til 21 år afskaffes.

Sundhedsminister: - Antallet af indlagte næsten fordoblet

Ifølge sundhedsminister Magnus Heunicke (S) er situationen alvorlig i Nordjylland. Antallet af indlagte i Nordjylland er næsten fordoblet den seneste uge.

12 danskere er smittet med den nye virusmutation. 11 af dem er bosiddende i Nordjylland, mens én bor på Midtsjælland.

- Vi skal have slået den her virusvariant fuldstændig ned. Det kommer vi til at arbejde målrettet for, siger Heunicke. 

Sundhedsstyrelsen: Her er 3 råd til nordjyderne

Hos Sundhedsstyrelsen sender også direktør Søren Brostrøm en venlig tanke til Nordjylland.

- Det bliver hårdt for jer i disse syv kommuner. Men vi er nødt til at få brudt smittekæderne nu.

- Det er vigtigt for, at vi kan bevare epidemikontrollen i jeres kommuner, men også i hele Danmark. Verdenssamfundet holder øje med os. Så det I gør i Nordjylland nu, er ikke bare vigtigt for jer, men for hele landet, så vi kan bevare kontrollen.

Søren Brostrøm har 3 opfordringer til nordjyderne:

Faglig direktør hos SSI: - Jeg føler med nordjyderne

Kåre Mølbak fra Statens Serum Institut understreger, at der er ikke øget risiko for at blive syg eller dø af den muterede virus. Men antistofferne er anderledes end i de andre varianter, det har vi set i eksperimenter, siger Kåre Mølbak.

quote - Jeg vil udtrykke min sympati med nordjyderne - og især med dem, der er involveret i minkavl i Nordjylland. Det er en meget vanskelig situation, de står i. Men det er nødvendigt at gøre det. 

Faglig direktør Kåre Mølbak fra Statens Serum Institut.

- Mink går ikke med mundbind og spritter ikke af, som vi andre gør for at forhindre smitten. Så det er svært at forhindre en epidemi. Det andet er mutationerne, der kan gøre, at vi ikke kan forebygge den videre smitte med vacciner.

Appel til Læsø: - Vi har brug for jeres store indsats

Statsministeren sendte en særlig bøn til Læsø Kommune, der bliver hårdt ramt af isolationen.

- Vi har en fælles sag, og nu kommer vi til at bede jer gøre noget helt ekstraordinært.

- I foråret viste vi, hvad vi kan. Nu hviler verdens øjne på os. Og jeg tror på, vi i fællesskab kan få løst de problemer, vi står overfor. Men det kræver, at resten af Danmark bakker Nordjylland op, lød opfordringen fra statsministeren.

- Nødvendig nedlukning

Ifølge Mette Frederiksen (S) er det en nødvendighed med den omfattende nedlukning af Nordjylland.

- Vi kunne ikke drømme om at gøre det her, hvis ikke myndighederne var overbeviste om, at det er nødvendigt at få inddæmmet smitten, der har spredt sig. Og det handler først om fremmest om Nordjylland, siger hun.

Statsministeren åbner op for, at restriktionerne kan brede sig til andre regioner. Den særlige minkvariant er nemlig også fundet på et plejehjem på Midtsjælland.

- Vi vil undersøge bredere, hvordan smitten breder sig, og ser vi spredning andre steder, kan vi få behov for også at sætte ind der, siger Mette Frederiksen (S).

Minkmutation kan sætte vaccine i fare

Årsagerne til de nye restriktioner og tiltag i de syv kommuner skyldes, at der er fundet en mutation af coronavirus blandt danske mink, som ifølge regeringen kan betyde, at en kommende coronavaccine ikke vil have den ventede effekt.

Derfor meldte regeringen ud onsdag, at alle mink i hele landet skal aflives.

Erhvervsministeren klar med milliarder til Nordjylland

Erhvervsminister Simon Kollerup (S) er klar med hjælpemakker i milliardklassen til det nordjyske erhvervsliv, hvor blandt andet restauranter må lukke for servering.

- Vi skal op i milliardklassen, og det mener vi er rigtigt, for Nordjylland gør en kæmpe indsats. Vi er klar til at spænde det store sikkerhedsnet ud under jer, siger erhvervsministeren direkte henvendt til nordjyderne. 

SE MED: - Man kan godt stole på nordjyder, sagde statsministeren, da TV2 Nord efter pressemødet spurgte, hvordan regeringen vil sikre, at nordjyderne lader være med at bevæge sig rundt i landsdelen:

 

Ruth og Hans Jørgen

Varmeregning æder hele Ruth og Hans Jørgens folkepension

20060901-193459-4-3459x2310ma

Røde Kors efterlyser varmt tøj til vinteren - Vi kommer til at skuffe mange

ankomst-passagerer-aalborg-lufthavn__3760x2507_

Danmarks bedste lufthavn ligger i Aalborg

20220428-150213-L-5626x3751ma

play Russiske skibe tæt på Nordjylland: - De kan ligge der uden at skulle spørge om lov

Til forsiden

Til forsiden