Overblik: Her er eksperternes anbefalinger for genåbning af Nordjylland

Mandag modtog regeringen eksperternes rapport om anbefalinger vedrørende en genåbning 1. marts. Tirsdag skal anbefalingerne drøftes med Folketingets partier, og onsdag er resultatet klar.

Folketinget skal tirsdag finde ud af, hvordan de vil forholde sig til de anbefalinger, som en ekspertgruppe har fremlagt i en ny rapport, og onsdag får vi endelig besked. 

Rapporten beskriver en række lempelser af de nuværende corona-restriktioner. Nogle af dem gælder for hele landet, mens andre gælder på regionalt plan. 

Her er ekspertgruppens anbefalinger

Hele landet

  • Butikker op til 5000 kvadratmeter genåbnes med afstandskrav (åbningen gælder dog ikke butikker i storcentre)
  • Udendørs kulturinstitutioner genåbnes med krav om negative test

Særligt for Nordjylland

  • Afgangselever i grundskoler, ungdomsuddannelser og voksenuddannelser kan komme tilbage med 50 procent fremmøde
  • Alle efterskoler genåbner med fuldt fremmøde

I Nordjylland anbefaler ekspertgruppen, at alle afgangselever i grundskoler samt på ungdomsuddannelser og voksenuddannelser kan komme tilbage med 50 procent fremmøde under forudsætning af, at de bliver coronatestet to gange om ugen.

Også de nordjyske efterskoler kan genåbne med fuldt fremmøde men med smitteforebyggende restriktioner, som er udfærdiget af Sundhedsstyrelsen.

For hele Danmark gælder det, at butikker op til 5000 kvadratmeter genåbnes med midlertidigt skærpede kvadratmeterkrav. Genåbningen gælder ikke udvalgsvarebutikker i storcentre. Og udendørs kulturinstitutioner åbnes med krav om negativ coronatest.

I forhold til udendørs idræts- og foreningsaktiviteter hæves forsamlingsforbuddet fra 5 til 20 personer.

Det gælder for indsatsgruppens anbefalinger vedrørende genåbning, at sundhedsmyndighederne følger smittudviklingen nøje i forhold til smittetal, indlæggelsestal og forekomsten af virusvarianter.

De skriver også i rapporten, at der kan blive behov for at iværksætte lokal nedlukning inden for de pågældende landsdele, hvis smittesituationen kalder på det.


Seneste nyt

fra Nordjylland