Håber på regional genåbning: - Det er en stor fejl ikke at åbne os

Detailhandlen venter stadig på at få at vide, om de kan slå dørene op 1. marts. De håber, at politikerne vil gøre det muligt at åbne regioner med lave smittetal - blandt andet Nordjylland. Desværre var det ikke en del af dagsordenen på et vigtigt møde tidligere i dag.

Da landets borgmestre i formiddag deltog i et møde med flere ministre fra regeringen, var det de erhvervsdrivendes håb, at muligheden for regionale eller lokale genåbninger blev drøftet. Det blev det – men ifølge flere borgmestre, fyldte det bare en meget lille del af mødet. Derfor venter butikkerne stadig på svar. Og imens frygter detailhandlen og de liberale erhverv for deres forretningers overlevelse.

En af dem, der gerne havde set en regional genåbning fra på mandag, er frisøren Maria Sund.

- Jeg synes, det er underligt, at det ikke har været en ting, de har talt om. For jeg synes, det er mega vigtigt for, at vi kan få gang i bare lidt erhverv.

Nedlukningen betyder for Maria Sund, at hun knapt kan holde sin forretning oven vande. Faktisk er det hjælp fra familie og venner, der holder hånden under hende lige nu. Og efter hun i sidste uge var med i et nyhedsindslag på TV2 Nord og TV2 har flere henvendt sig og tilbudt økonomisk støtte. 

- Dem vil jeg bruge med omhu. Så jeg giver ikke op, men det handler om at bruge al sin fantasi på, hvordan man kan klare sig igennem, fortæller hun.

Den holdning deler en anden erhvervsdrivende i Vesthimmerlands Kommune.

- Jamen jeg synes, det er uforskammet af regeringen ikke at tage så mange mennesker alvorligt, som vi er i detailhandlen. Uvisheden i ikke at vide; hvornår må vi åbne? Siger Jørgen Højrup Jensen, der er indehaver af Kop & Kande i Farsø og Aars. 

Statsminister positiv overfor regionale genåbninger

Aalborgs borgmester, Thomas Kastrup-Larsen (S), var en af deltagerne i mødet, og selvom regionale genåbninger ikke var på dagsordenen i dag, er det ifølge hans oplysninger noget, man arbejder videre med.

- Og så blev der også indikeret nogle ting i forhold til, at de ikke har truffet nogen endelig beslutning, men de har fået nogle indstillinger på, hvordan man kan lave nationale og regionale genåbninger, så det ser jeg meget frem til at få svar på.

I et facebookopslag skriver Mette Frederiksen, at regeringen er positiv overfor regionale genåbninger, så længe det er sundhedsmæssigt forsvarligt.

- Jeg synes, det ville være rigtig godt, at man kunne kigge lidt på vores detailhandel. Vi har mange små butikker, som er rigtig pressede. Det er en ganske hård tid for vores erhvervsliv, så hvis man kunne få lavet en kontrolleret genåbning, ville det være godt, mener Thomas Kastrup-Larsen. 

Færre kunder i detail end hos supermarkeder

Jørgen Højrup Jensens håber stadig på en lokal genåbning. Og han mener, at han kan gøre det på sikker vis.  

- Vi har styr på afspritning, afstandsmarkeringer i gulvet, og det at holde afstand. Der er meget færre kunder i detailbutikker, end der er i supermarkederne. Så det er en stor fejl ikke at åbne os, mener han. 

Maria Sund har også allerede gjort sig tanker om, hvordan hun kan sikre sig selv og sine kunder mod corona, hvis de snart kan åbne.

- Jeg vil selvfølgelig skulle lytte til, hvad de (sundhedsmyndighederne, red.) har af restriktioner. Og med vores bookingsystem ved man lige nøjagtig, hvilke dage kunderne skal komme. Det vil sige, at man kan bestille tid til test et par dage inden, og den kan kunderne vise, når de kommer ind her, siger hun. 

Lav smitte i Nordjylland

Selvom emnet ikke fyldte på mødet, tror Thomas Kastrup-Larsen (S), at der er grund til at se lys for enden af tunnelen.

- Jeg føler mig fortrøstningsfuld. Også fordi den nordjyske region jo har et lavere smitterisiko- og niveau end de andre danske regioner, så jeg har nogle klare forhåbninger, lyder det. 

Region Nordjylland har samlet set lige under 44 smittede per 100.000 indbyggere. Det er dermed en af de regioner, hvor smitten er lavest. 


Seneste nyt

fra Nordjylland