Patientforening: - Vi bliver nødt til at vide mere om vaccinerne

På nuværende tidspunkt er det svært for patientforening at rådgive medlemmer i forhold til en kommende vaccine, fordi der ikke er ret meget viden om, hvordan vaccinen er sammensat.

Torsdag havde Sundhedsstyrelsens en plan klar for, hvordan og hvornår en vaccination mod coronavirus kommer til danskerne. I første fase, forslået WHO at personale i sundhedssektoren samt ældre bliver vaccineret.

Dernæst er turen kommet til andre personer i risikogruppen, og i tredje fase er det personer i samfundskritiske funktioner samt gravide og personer, der ikke har mulighed for at holde afstand, der bør vaccineres.

Indtil videre har planen ikke givet anledning til en rødglødende telefon ved patientforeningen "Organdonation - ja tak", der har til huse i Aalborg. Og det er heldigt, for på nuværende tidspunkt er det ikke klart, hvordan de kan rådgive deres medlemmer i forhold til vaccinen.

FAKTA

  • Levende vacciner indeholder levende, svækkede bakterier. De kan udløse sygdom hos patienter med nedsat immunforsvar. 
  • I døde vacciner kan antigenet være døde sygdomsorganismer. Det er eksempelvis i almindelige indluenzavacciner, poliovaccine og hepatitisvaccinen. Dræbte vacciner holder ikke så længe som levende. 

- Vi ved, at der er flere forskellige leverandører af vaccinen, men vi ved ikke, hvordan de er sammensat, og om om det er levende eller døde vacciner - og det er afgørende for, om vores patienter vil kunne tåle dem. Hvordan vaccinerne er skruet sammen, det bliver vi nødt til at vide noget om, før vi kan rådgive vores medlemmer, siger stifter og administrerende direktør, Lasse Heidelbach.

Kender ikke til eventuelle bivirkninger

Han forventer at være klogere på vaccinen efter 2. december, hvor han har et møde med Rigshospitalet om emnet. Han forsikrer, at foreningen vil følge sundhedsmyndighedernes anbefalinger.

- Vores medlemmer er en sårbar gruppe, og indtil videre har vi ikke meget erfaring med vaccinen på verdensplan og hvilke bivirkninger, der måtte være. Men vi forventer naturligvis, at sundhedsmyndighederne har styr på vaccinationsteknikken, og at vaccinen ikke gives til nogen, der ikke kan tåle det, siger han. 

I Sundhedsstyrelsens udgivelse "Vaccination mod COVID-19", der er styrelsens planlægningsgrundlag for første fase af vaccinationsindsatsen fremgår det: 

"Som for alle nye vacciner vil der ikke være internationale erfaringer fra andre vaccinationsprogrammer, som vi kan trække på, hvilket er et vilkår for alle lande i aktuelle situation. Andre landes og internationale sundhedsmyndigheders anbefalinger inddrages dog i høj grad og vurderes i forhold til situationen og mulighederne i Danmark, og det er afgørende for at opnå kontrol med epidemien, at alle lande bidrager med en målrettet indsats."


Seneste nyt

fra Nordjylland