Foto: Jesper Bo Winther

01:59

1 af 2

Perfekt jordbærvejr: - Vi har rigtig høje forventninger

Netop nu er der rig mulighed for at plukke jordbær på de nordjyske plukselv-gårde. Og der mange gode bær derude. Vejrforholdene har, modsat sidste år, været helt i top.

Niels Erik Simonsen har travlt med at ekspedere kunderne hos Stensgård Jordbær, hvor ”plukselv”-sæsonen netop er skudt i gang. Og kvaliteten af frugterne er i år helt i top, lyder det fra de danske jordbæravlere. Sådan er det også hos Niels Erik Simonsen fra Stensgård Jordbær, der ligger ved Hjørring.

Som det er nu, har vi rigtige høje forventninger. Planterne er gode, fordi vi har haft så gode forhold omkring varme og nedbør. Det har været fuldstændig perfekt i år.

Niels Erik Simonesen, Stensgård Jordbær

- Kvaliteten har generelt været rigtig, rigtig fin i år. Vi har ikke meget gråskimmel og der har heller ikke været mange skadedyrsangreb, forklarer Niels Erik Simonsen.

Vejret i Danmark og Nordjylland har været lige efter jordbæravlerens bog, og derfor er kvaliteten på de sommersøde bær også derefter.

- Vi har haft en kølighed og vi har solen, som skinner som i dag, så får man den helt optimale smag, siger jordbæravleren.

Årets gode høst står i skarp kontrast til sidste års elendige jordbærsæson. For på trods af høje temperaturer, var forholdene ikke ligefrem gode for jordbær.

- Sidste år plukkede vi i 30 grader. Selv om natten var der over 20 grader. Vi havde virkelig problemer med at holde en god kvalitet sidste år, fordi de udviklede sig for hurtigt, og de kunne ikke holde sig bagefter, siger Niels Erik Simonsen.

Dette års gode jordbærvejr er ikke kun godt for jordbærrene – det bringer også kunder i butikken.

- Vi ender nok med at skulle herud igen i morgen. Det plejer ikke at række med to bakker i hvert fald. Og jordbær kan man ikke få nok af, lyder det fra Daniel Larsen fra Aarhus.

Den nordjyske jordbær sæson, ligger typisk senere end i resten af landet, og det har også noget med vejret at gøre.

- Vi har koldere forår heroppe end de har i Sønderjylland for eksempel. Det er varmere dernede i april og maj måned. Deres vækstsæson starter tidligere.

Med jordbærsæsonen i gang ser Niels Erik Simonsen frem til at lange masser af jordbær over disken.

- Som det er nu, har vi rigtige høje forventninger. Planterne er gode, fordi vi har haft så gode forhold omkring varme og nedbør. Det har været fuldstændig perfekt i år, siger Niels Erik Simonesen fra Stensgård Jordbær.

Sæsonen for selvpluk varer typisk ved de næste 30 dage.