PFAS fundet i kvæg og græs 11 steder i Nordjylland – nu stopper styrelse græsning

Naturstyrelsen sætter afgræsning af 11 statslige naturområder i bero i Nordjylland efter fund af PFAS i kvæg og græs.

Over 600 hektar naturområder i Nordjylland bliver ikke græsset af kvæg den kommende tid.

Det drejer sig konkret om 11 områder i Nordjylland og nærmere bestemt fire områder i Vendsyssel og syv områder i Thy, hvor kvæg græsser til fordel for natur og biodiversitet. De 11 områder har Naturstyrelsen valgt at stoppe alt græsning, fordi der er fundet PFAS i både kvæg og græs.

Det skriver Miljøministeriet i en pressemeddelelse.

- Vi tager ingen chancer, når det kommer til mulig PFAS-forurening af vores fødevarer. Derfor stopper vi nu midlertidigt for, at der bliver sat græssende kvæg ud i en række statslige naturområder, hvor der er tegn på PFAS-forurening. Det gør vi, indtil vi ved mere om, hvor stor en del af de konkrete arealer, der reelt er forurenede, siger miljøminister Magnus Heunicke (S).

De statslige naturarealer, hvor der er risiko for PFAS-forurening, blev blandt andet identificeret ved en tidligere stikprøveundersøgelse af græs.

Her blev der på 60 statslige naturområder fundet PFAS i mængder, der overskrider Fødevarestyrelsens såkaldte indikatorværdier for græs. Det betyder, at der kan være problemer med, at græsset anvendes som foder, og at det bør undersøges yderligere.

"Evighedsstoffer"

Det er de seneste år kommet frem, at der landet over er massive problemer med PFAS – en samlet betegnelse for en række flourholdige, miljøfarlige stoffer, hvoraf det mest kendte er PFOS.

Børn, der indtager stofferne, får skadet deres immunsystem, mens PFAS-indtag hos voksne blandt andet kan føre til forhøjet kolesterol og fertilitetsproblemer. Ved høje koncentrationer kan det medføre en øget risiko for kræft.

Stofferne har blandt andet været brugt til fødevareemballage, brandslukningsskum og imprægnering, og de bliver af eksperter på området betegnet som "evighedsstoffer", da de er tæt på umulige at nedbryde.


Seneste nyt

fra Nordjylland