02:38

Foto: Michael Schmidt-Thomsen

1 af 2

Politi nedprioriterer chauffører

Udenlandske chauffører bryder tilsyneladende fortsat loven i stor stil og overnatter ulovligt på nordjyske rastepladser. Og fra politiets side lyder det nu, at området ikke prioriteres højt.

Det har gennem længere tid været kendt i transportbranchen, at flere østeuropæiske lastbilchauffører ikke overholder EU-regler om hviletid.

Og også Nordjyllands Politi er bekendt med problemstillingen, men ordensmagten har hidtil ikke prioriteret området. Og dermed heller ikke sikret, at EU-reglerne bliver overholdt.

- Det har ikke været vores allerhøjeste prioritet, lyder det fra leder hos Færdselspolitiet i Nordjylland, Ole Schmidt.

I stedet prioriterer politiet at bruge ressourcer på kontrol på vejene, hvor der er generelt fokus på tungvognstrafik, dermed også generelt køre-hviletidsbestemmelser.

Men politiet tjekker ikke, hvorvidt de udenlandske chauffører overholder EU-regel om, at de i løbet af en uge skal være væk fra lastbilen i 45 sammehængende timer. Det skal ifølge reglen ske for, at chaufførerne kan hvile sig.

I weekenden konstaterede Jesper Sørensen, der selv er tidligere lastbilchauffør, at en udenlandsk lastbilchauffør overnattede på en rasteplads i Hjørring fra fredag til mandag morgen. Uden på noget tidspunkt at forlade vognen.

Jesper Sørensen tager billeder af det, han er sikker på, er ulovligheder, og han ringer til politiet søndag formiddag.

- Så læner jeg mig tilbage i bilen og venter to timer på, at politiet skal komme, som de i telefonen sagde, de ville, men der sker ikke noget, siger Jesper Sørensen.

Hos politiet erkender man, at kontrollen lige netop på det område ikke prioriteres højt. Det er et spørgsmål om at prioritere ressourcerne, lyder det fra politiet.

- Der er så mange bevismæssige problemstillinger i det. Det er svært at bevist, at chaufførerne ikke er uden for lastbilen i det tidsrum, de skal være. Derfor bruger vi ressourcer på generel tungvognskontrol i stedet, siger Ole Schmidt, der er leder for Færdselspolitiet i Nordjylland.