Foto: Nils Meilvang, Scanpix

Politiet sætter ind mod julens spritbilister fra i dag

Sidste år havnede Nordjylland på en kedelig førsteplads ud af alle landets politikredse, når det kom til at stoppe spritbilister - i år sætter politiet med kontroller fra 1. december.

Du kender rutinen. Det er blevet 1. december, og de næste uger i din kalender er propfyldt med julefrokoster, hyggekomsammener, firmafester og byture. Og du træffer det fornuftige valg og tager en taxa hjem. Bortset fra lige den aften, hvor du ikke fik så meget at drikke, at du ikke selv kunne køre.

Eller det troede du i hvert fald.

Sidste år stoppede Nordjyllands Politi 59 spritbilister i december, som ikke var helt var klar over deres egen promille. Dermed ender regionen på en særdeles kedelig førsteplads over antallet af julespritbilister sammenlignet med de øvrige politikredse i Danmark.

Det får nu Nordjyllands Politi til at sætte ind med målrettede kontroller allerede fra i dag, torsdag den 1. december, og frem til den 18. december. Målet er at sikre, at festglade julefrokostgæster droppen bilen og kommer sikkert hjem efter at have nydt juleøl og snaps.

For nok er antallet af spritbilister dalende år for år, men alkohol er stadig en af de største dræbere i trafikken. Cirka hver femte, der bliver dræbt i trafikken, mister livet i en spritulykke, og det viser sig, at ni ud af 10 spritbilister er mænd. Siden 2011 har 157 personer mistet livet i en spritulykke på vejene.

Sidste år førte lignende kontroller i december til 447 sigtelser for spritkørsel på landsplan. Kontrollerne i år gennemføres samtidig med den landsdækkende kampagne mod spritkørsel, "Klar til et pust?", som Rådet for Sikker Trafik og TrygFonden står bag. 

- Alt for mange mennesker bliver hvert år ramt af spritkørsel. Spritbilister udsætter både sig selv og alle andre for en enorm risiko, når de kører i trafikken. Derfor sætter vi ind med kontrol, så flere lader bilen stå, når de har drukket alkohol. Samtidig er vores kontroller med til at få stoppet dem, der alligevel vælger at køre bil, selv om de har promiller i blodet, siger Erik Terp Jensen, chef for Rigspolitiets Nationale Færdselscenter.

Gode råd:

Drik max én genstand eller slet ingen, hvis du skal køre bil.
Sørg for at servere drikke uden alkohol til dem, der skal køre hjem i bil.
Bland dig, hvis en person vil køre efter at have drukket alkohol.