LIGE NU:

Positiv udvikling i Nordjylland: Færre praktiserende læger lukker for tilgang af nye patienter

Antallet af praktiserende læger, der har lukket for tilgang af nye patienter, er faldet med to procentpoint i Nordjylland det seneste år. Dog har 67 procent af de praktiserende læger i regionen fortsat lukket for tilgang.

Det er ikke altid helt nemt at finde en ny læge, når den gamle stopper. Sådan har det i hvert fald været i Nordjylland de seneste år. En ny undersøgelse, udarbejdet af Praktiserende Lægers Organisation (PLO), viser imidlertid, at der er fremgang at spore på området.

I undersøgelsen fremgår det nemlig, at der i 2020 er færre læger, der har lukket for tilgang af nye patienter sammenlignet med 2019. 

Flere læger de kommende år 

I 2019 havde 69 procent af de nordjyske praktiserende læger lukket for tilgang af nye patienter, mens tallet nu lyder på 67 procent.

- Det er en stor fordel for patienterne, og vi kan kun være tilfredse med, at det går den vej. Vi har efterhånden flere praktiserende læger heroppe i Nordjylland, fordi vi har fokus på at få uddannet nogle. Så det peger den rigtige vej. Vi har mange unge læger, der gerne vil nedsætte sig i Nordjylland, og det betyder, at de klinikker, der har kæmpet med at få nye læger til, pludselig kan tage imod nye patienter, siger formand for PLO i Nordjylland Charlotte Lønskov Jensen.

Det samlede antal praksis med lukket for tilgang kan være en indikation på, hvor godt et område er rustet til at modtage flere patienter, og en høj andel af praksis med lukket for tilgang er ofte et udtryk for, at der mangler læger i et område.

Region Nordjylland ligger fortsat på kedelig sidsteplads

Trods den positive udvikling er Region Nordjylland stadigvæk den region, som har den største andel af praksis med lukket for tilgang, idet 67 procent af de praktiserende læger har lukket for tilgang.

Praksis med lukket for tilgang i de nordjyske kommuner i 2020

Det skal dog ikke vare ved, hvis det står til PLO-formand i Nordjylland Charlotte Lønskov Jensen. Og ifølge hende er Nordjylland godt rustet til fremtiden, da der er nogle gode lægeårgange på vej fra Aalborg Universitet.

- De næste tre år tror vi på, at der kommer mange flere praktiserende læger i Nordjylland. Vi oplever, at der bliver uddannet flere, end vi har haft tidligere. Der er færre klinikker, der lukker. Og de klinikker, der lukkede for år tilbage, fordi der ikke stod nye læger klar til at overtage dem, skal vi have åbnet igen. Så målet er ikke, at vi bare vedligeholder de læger, som vi har. Vi skal også have flere de kommende år, og den udvikling er vi godt i gang med, siger hun.

Region Syddanmark er den region, der klarer sig bedst, idet det kun er 39 procent af regionens læger, der har lukket for tilgang af nye patienter. Og der er ikke kun fremgang at spore i Nordjylland. For andet år i træk er der sket et fald i antal praksis med lukket for tilgang på cirka syv procentpoint. På to år er tallet gået fra 69 procent til 56 procent.

Stor forskel fra kommune til kommune

De fleste nordjyske kommuner ligger dog højt – det gælder eksempelvis Jammerbugt med 80 procent lukket for tilgang, Frederikshavn med 75 procent og Aalborg med 72 procent.

Til gengæld er der blot 57 procent og 44 procent praktiserende læger med lukket tilgang i henholdsvis Rebild og Brønderslev Kommune.

Morsø, Rebild og Brønderslev Kommune er de kommuner, hvor den positive udvikling har været størst, mens det tværtimod er gået tilbage for Mariagerfjord og Jammerbugt Kommune. I de to sidstnævnte kommuner er der kommet flere læger, som har været nødsaget til at lukke for tilgang af nye patienter.  

Se tallene for de øvrige regioner herunder:

Kilde: Yderregisteret. Note: Data for udbuds- og regionsklinikker er ikke medtaget. Data er pr. november 2020
Kilde: Yderregisteret. Note: Data for udbuds- og regionsklinikker er ikke medtaget. Data er pr. november 2020