Praktiserende læger har for nemt ved at snyde regionerne, når der skal afregnes for ydelser

Praktiserende læger har for nemt ved at snyde regionerne, når der skal afregnes for ydelser.

Kontrollen med de ydelser, de praktiserende læger bliver betalt for, bør styrkes. Det mener SF'eren Lene Linnemann, der er anden næstformand i Region Nordjylland.

Det sker i forbindelse med afsløringen i Operation X torsdag aften - hvor to praktiserende læger uberettiget har faktureret Region Hovedstaden for en række ydelser. Blandt andet har de krævet betaling for opdigtede konsultationer, unødvendige blodprøver og e-konsultationer uden læge-fagligt indhold.

Den nordjyske regionrådspolitiker mener, Praktiserende Lægers Organisation (PLO) må være med til at skride til handling.

- Jeg kunne ønske mig at PLO selv var med til at få luget ud. Der er brådne kar alle steder, det er der også blandt PLO. Og jeg mener, at det må deres egen interesse at, hvis man har folk i blandt sig, som snyder, og så sige til dem, at vi kan ikke samarbejde med dig, siger Lene Linnemann.

Kontrollen med de praktiserende læger har haltet i årevis

It-system skulle sikre bedre kontrol med landets læger. Men projektet blev efter fem år droppet af regioner og kommuner.

Regionernes kontrol med de praktiserende lægers afregninger var ikke god nok i 2012.

Det konkluderede Rigsrevisionen i en rapport efter at have undersøgt de danske regioners kontrolmuligheder.

Dengang skrev regionerne, at de ikke kunne kontrollere, om lægerne fakturerede korrekt.

Det kuldsejlede it-system

Claus Kofoed, der er it-direktør i Region Midtjylland, mener, at regionerne har forsøgt at imødekomme Rigsrevisionens kritik fra 2012. Blandt andet med it-systemet Praksys, som regionerne bestilte sammen med landets kommuner.

Det skriver TV 2.

Praksys-projektet var budgetteret til 164 millioner kroner og skulle oprindeligt have været færdigt i 2016.

Men projektet blev forsinket, og i 2018 meddelte regionerne, at man havde brug for yderligere 112 millioner kroner for at nå i mål.

Projektbudgettet endte derfor med at løbe op i 276 millioner kroner.

Men året efter besluttede regionerne og kommunerne at droppe systemet, efter at det havde været undervejs i fem år.

Nyt system på vej

Efter beslutningen om at stoppe Praksys-projektet har regionerne igangsat et nyt projekt, som har fået navnet LUNA. It-systemet forventes at være færdigudviklet og udrullet i alle regioner senest til september 2022.

Ifølge Claus Kofoed vil det nye LUNA-system koste 155 millioner kroner, og det vil være med til at sikre bedre kontrol af lægernes afregninger.

- Det er et mere finmasket system. Der er rigtig gode muligheder i LUNA for kontrol af regninger fra praktiserende læger, som er med til at sikre korrekt udbetaling. Vi kommer til at leve op til Rigsrevisionens anbefalinger og krav, siger han til TV2.

Hos Patientforeningen er der dog en bekymring for, om LUNA kan sikre bedre kontrol med de praktiserende læger.

- Nu må vi håbe, at der kommer noget, og man har lært af det, men vi frygter det værste. Vi vil ikke turde lægge hånden på kogepladen og sige til vores medlemmer og offentligheden, at det her bliver et super system, og efter det så har vi ikke problemer med det mere, siger han.

Det nye system er baseret på et it-system, som har været i drift i Region Midtjylland siden 2011, og som nu bliver udbygget til en national løsning.


Seneste nyt

fra Nordjylland