LIGE NU:

Problemer for raps-pionerer

Nordjyske pionerer, når det handler om at bruge planteolie i biler og motorcykler, rammes af den globale fødevarekrise. Det er nemlig ikke længere politisk korrekt at støtte brugen af planteolie.

Egentlig vil han helst køre på nypresset rapsolie. Men de stærkt stigende fødevarepriser har tvunget Henning Bitsch til at eksperimentere med brugt olie fra grillbarer til den motorcykel, han vil køre verden rundt.

- Stort set alle mine sponsorer er sprunget fra. Og projektet er decideret kommet i modvind, fortæller motorcykelentusiasten og miljøforkæmperen, Henning Bitsch, fra Vodskov.

Det er simpelthen blevet politisk ukorrekt at støtte et projekt som Hennings. Han har som nok den første i verden bygget en motorcykel, der kan køre på planteolie. Og mener ikke, at der er sammenhæng mellem det og de stigende priser på mad.

- Det er jo ikke bare priserne på fossilt brændstof, der stiger. Det gør alle former for brændstof - uanset hvordan det er frembragt. Og mad er jo også et brændstof, der bare bliver forbrændt i et menneske frem for i en maskine, siger Henning Bitsch.

Også Niels Ansø, der stiller biler om til planteolie, rammes af den ændrede holdning til biobrændsel. Der er ikke så mange kunder længere.

- Mange af mine kunder kommer i tvivl om, hvorvidt det er det rigtige, de gør, når de omstiller deres bil til planteolie, siger Niels Ansø, der driver firmaet Dajolka i Dronninglund.

- Vi skal hjælpe den 3. verden med at afhjælpe fødevarekrisen, men det hænger ikke sammen med, at vi skal holde op med at bruge planteolie til det, vi bruger planteolie til, mener Henning Bitsch.

De mener, at det skyldes en kampagne fra olieindustrien, at planteolien har fået skylden for fødevareprisernes himmelflugt.

- Eksperter i markedsmekanismer siger, at efterspørgslen på biobrændstof har forsvindende lille indflydelse på, at priserne stiger. Det skyldes andre faktorer, siger Niels Ansø.

Selv om sommerens tur gennem USA er blevet noget kortere på grund af manglen på sponsorer, så fortsætter han turen verden rundt på sin noget specielle motorcykel.