LIGE NU:

Provins-stationer kæmper med at rekruttere brandmænd

Enkelte brandstationer i Nordjylland har svært ved at rekruttere brandmænd, fordi virksomhederne i højere grad flytter væk fra de små provinsbyer.

Loven siger, at brandmændene skal arbejde og bo på steder, hvor de maksimalt skal bruge fem minutter for at komme hen til brandstationen.

Men det er et problem for rekrutteringen af brandmænd ved enkelte stationer i Nordjylland i mindre provinsbyer. Her søger virksomheder nemlig i højere grad væk, og det betyder, at potentielle brandmænds arbejdspladser ofte ender med at ligge længere væk end fem minutters transport.

Derfor kan det være svært at rekruttere brandmænd ved de mindre byer, erkender brandchef ved Falck i Nordjylland, Torben Christensen.

- Det er en opgave, der ikke er blevet mindre, efter at flere virksomheder er begyndt at flytte væk fra de små byer. Det er i de byer, hvor det er blevet svære at samle folk, siger Torben Christensen.

Stort set alle brandmænd har arbejde ved siden af deres tjans som brandband. Derfor er det primært i dagtimerne, hvor brandmændene skal stå standby på deres normale arbejdspladser, at problemet med at rekruttere er.

- Der er ikke nogen steder, hvor vi kaste håndklædet i ringen. Men vi skal blive mere effektive til at rekruttere, siger Torben Christensen til TV2/Nord.

Det koster omkring 100.000 at uddanne en brandbrand. Man kan blive brandmand ved at melde sig til på den station, man ønsker at arbejde - men det kræver altså, at man bor og arbejder fem minutter inden for brandstationen.