Psykolog: Mange fortrænger overgreb
Det er ikke unormalt, at personer der har været udsat for seksuelt misbrug i barndommen, venter mange år, før de fortæller om det. Mange er ramt af frygt eller udsat for trusler, imens andre ikke har en psykisk tilstand til at fortælle om det. Det forklarer en ekspert.
Langt størstedelen af dem, der bliver udsat for seksuelle overgreb er piger, imens en mindre del er drenge. Fælles for dem er, at en del venter til senere i livet, før de fortæller om det. En undersøgelse fra Syddansk Universitet fra 2012 viser, at krænkede personer er imellem 3 år og 52 år, når de første gang fortæller nogen om overgrebene.
Tal fra Socialstyrelsen viser, at når kvinder henvender sig for at komme i behandling efter seksuelt misbrug, er de gennemsnitligt 34 år. Mænd er normalt lidt ældre, nemlig 37 år. Der går altså lang tid, før de erkender, at de har brug for hjælp.
I nogle personers tilfælde, så har de simpelthen fortrængt de seksuelle overgreb, og kommer først mange år senere i tanke om det.
- Der er en psykisk beskyttelsesmekanisme, som meget naturligt træder ind, når børn oplever, at de er blevet krænket, og bliver udsat for noget der er meget alvorligt, så holder hukommelsen op med at virke, fordi barnet har brug for det i sådan en angstsituation, siger Lone Gerup Adamsen, der er psykolog og leder af Center for Seksuelt Misbrugte.
Først i voksenlivet vender hukommelsen tilbage.
- Det kan være en lugt eller en oplevelse, der gør, at minderne pludselig begynder at komme frem igen, forklarer Lone Gerup Adamsen.
Som leder af Center for Seksuelt Misbrugte oplever hun også, at forældelsesfristen i misbrugssager er et problem for mange ofre for seksuelt misbrug.
- Det jeg hører, er, at den faktisk er krænkende, fordi de føler, at der bliver taget mere hensyn til krænkeren, end til den, der er blevet udsat for krænkelserne. Altså at man som offer bliver ofret en gang til, fordi systemet ikke vil anderkende, at man skal have ret til at anmelde det, der er sket, siger Lone Gerup Adamsen.
Forældelsesfristen betyder, at hvis en seksuel krænkelse bliver anmeldt for sent, så kan gerningsmanden ikke længere straffes, fordi sagen er forældet.
Center for Seksuelt Misbrugte ligger i Aarhus, og er et nyt initiativ, der er finansieret af statens satspulje. Misbrugsofre fra både Midt- og Nordjylland kan henvende sig og få hjælp eller rådgivning.