Rådgivning til spritbilister skal forebygge ulykker

Nordjyllands Politi har netop påbegyndt et forsøgsprojekt, hvor bilister, der er sigtet for at køre spritkørsel, tilbydes en uforpligtende snak med en rusmiddelrådgiver.

I 2019 skrev Nordjyllands Politi 1.311 sigtelser for narko- og spirituskørsel, og mange af de sigtede er gengangere.

Derfor starter man nu et toårigt forsøg, hvor alle bilister, der bliver sigtet for at være påvirket af spiritus eller narko, tilbydes en samtale med en rusmiddelrådgiver.

- Indsatsen giver os mulighed for at arbejde med de bagvedliggende problemer frem for udelukkende at anvende politikontroller og sanktioner, siger Henrik Taagaard, der er politikommissær og leder af Det Kriminalpræventive Sekretariat i Nordjyllands Politi.

Håber, at mange takker ja til samtalen

Forsøget har været i gang i Hjørring og Aalborg siden januar, og nu er man klar til at brede forsøget ud til hele Nordjyllands Politi. Og allerede nu er der gode erfaringer med forsøget.

- Vi har kørt med det i et par uger, og cirka en gang om dagen er der en, der siger ja til at blive kontaktet. Hvis bare en håndfuld på 14 dage siger ja til en form for behandling efter den første samtale, er det rigtig godt, siger Henrik Taagaard.

Han håber på, at der kan komme mere fokus på de bagvedliggende årsager til narko- og spirituskørslen og mindre fokus på den traditionelle måde med en straf. Og baseret på svenske erfaringer, der har haft det som fast rutine i lang tid, er han sikker på, at det vil gøre en forskel.

- Vi kan se fra svenske studier, at de har haft stor succes med det. Vi kommer til at kunne se, at de vil sige ja til behandling. Så jeg har en forhåbning om, at vi kommer til at se et fald. Der er ingen tvivl om, at ved mange af de alvorlige færdselsuheld, er påvirkning af narko og spiritus en faktor, siger Henrik Taagaard.

Situationen skal håndteres rigtigt

En bilist, der lige er blevet sigtet og anholdt for spirituskørsel, kan være svær at tale med om rusmiddelrådgivning. Derfor har Nordjyllands Politi allerede nu fokus på, hvordan og hvornår samtalen helt konkret skal foregå.

- Det er noget, vi er i dialog med Center for Rusmiddelforskning om. Når man bliver standset og laver udblæsningen, er det måske ikke lige i forbindelse med sigtelsen, man vender det. Men i bilen eller i forbindelse med blodprøven kommer der mere ro på situationen. Men ansvaret for, hvad der giver mening, vil vi overlade til betjenten, siger Henrik Taagaard.

Ved en sigtelse for narko- eller spirituskørsel spørger betjenten, om vedkommende er interesseret i en uforpligtende samtale med en rusmiddelrådgiver. Hvis den sigtede takker ja, udfyldes en samtykkeerklæring, som overleveres til kommunen.

Forløbet starter med en uforpligtende snak, hvor den sigtede vil blive tilbudt at gå i gratis behandling.


Seneste nyt

fra Nordjylland