Rekordfå indbrud i sommerferien

Antallet af indbrud i sommerferien er faldet markant. Det viser nye tal fra Rigspolitiet. Ifølge politiet har den særlige situation omkring covid-19 spillet en væsentlig rolle: Vi har ganske enkelt været mere hjemme.

For mange bød årets sommerferie på en ”staycation”, og det har også haft en betydning for kriminaliteten. Noget tyder nemlig på, at indbrudstyvene har haft det sværere i år, hvis man ser på landsplan for anmeldelser af indbrud i private hjem. Det er dog en marginal nedgang i indbrud, nordjyderne har oplevet denne sommer.

I år er der således i Nordjylland anmeldt 220 indbrud i perioden fra uge 27 til uge 33, mens antallet i samme periode sidste år var 221.

Til gengæld er det markant nedgang i antallet af indbrud, hvis man ser på statistikken over en fem-årig periode. For tilbage i 2015 modtog Nordjyllands Politi i løbet af de fem sommeruger hele 567 indbrud. Et tal, der dengang satte Nordjylland på en kedelig førsteplads, når det handler om indbrud i private hjem.

Denne sommer er antallet af indbrud på landsplan i sommerferien således faldet med 27 pct.  i forhold til samme periode sidste år. Sammenligner man med 2015, ser man et fald på hele 42 pct.  fra 2015 til i år.

- Det er glædeligt, at færre borgere bliver udsat for den ubehagelige og utrygge oplevelse, det er, at komme hjem til et gennemrodet hus eller lejlighed. Indbrud har i flere år været et fokusområde, som vi har prioriteret højt og vil fortsat være det fremadrettet.

Det siger Henrik Sønderby, centerchef i Nationalt Efterforskningscenter (NEC) under Rigspolitiet i en pressemeddelelse.

Antallet af indbrud i sommerferien er faldet markant. Det viser nye tal fra Rigspolitiet.
Antallet af indbrud i sommerferien er faldet markant. Det viser nye tal fra Rigspolitiet.

- 2020 er helt unikt på grund af covid-19, og faldet i indbrud gør sig faktisk gældende for hele året (til og med august). Men vi ser altså også et gennemsnitligt fald over de seneste år, og det vidner bl.a. om, at politiets fokus på området samt det nære samarbejde med borgerne løbende har udviklet sig i den rigtige retning, tilføjer han.

Sarah Risbøl Jacobsen, kommunikationskonsulent i Nabohjælp, som Det Kriminalpræventive Råd og TrygFonden står bag, bakker op om effekten af samarbejdet med borgerne.

- Nabohjælp handler om at få husene til at se beboede ud i ferieperioder og om at være synlige i nabolaget. Det kommer helt naturligt, når vi opholder os meget hjemme, men med aktiv Nabohjælp kan man opnå samme effekt, når vi vender tilbage til normale tilstande, hvor vi i højere grad tager på ferie igen, siger Sarah Risbøl Jacoben.


Seneste nyt

fra Nordjylland