Foto: Pawel Kopczynski/Reuters/Ritzau Scanpix

Rigspolitiet advarer mod afpresningsmails

Mange har måske fået et gækkebrev her op til påske, men netop nu oplever Rigspolitiet også, at en stor mængde afpresningsmails er i omløb.

Siden skærtorsdag har Rigspolitiets Cybercrime Center modtaget 170 anmeldelser fra borgere, der har modtaget den samme slags afpresningsmail.

Afsenderne truer modtagerne til at betale et beløb, ellers vil de afsløre modtagernes webhistorik.

- De IT-kriminelle sender dig en mail, hvor de angiver dit password, samtidig med at de skriver, at du har besøgt nogle pornohjemmesider. Samtidig truer de med at sende dokumentation for dette til dine Facebook-kontakter, såfremt du ikke betaler et beløb i bitcoins, fortæller politiinspektør ved Rigspolitiets Cybercrime Center, Claus Birkelyng, i en pressemeddelelse.

Læs også Fire påsatte brande i det centrale Brønderslev: 28-årig anholdt

I mailen til modtagerne fremgår et enten nuværende eller tidligere password, der er blevet hacket fra en onlinetjeneste.

- De her IT-kriminelle håber på, at måske bare én ud af hundrede modtagere hopper i med begge ben og betaler. Men det skal man aldrig gøre. Man skal slette mailen, og fremgår det af afpresningsmailen, at de kriminelle har et kodeord, man stadig bruger, så skal man ændre det straks, siger Claus Birkelyng.

Hvis du vil have inspiration til, hvordan du bedst sikrer dig digitalt, kan du gå ind på www.sikkerdigital.dk.