02:15

Mette Frederiksen på talerstolen ved S-kongressen 2015 i Aalborg Kongres og Kultur Center. Foto: Ib Christensen

1 af 2

S-kongres: Mette Frederiksen langer ud efter Løkke

Den nyudnævnte socialdemokratiske formand talte til i dag på partiets kongres i Aalborg med et budskab om at stå sammen om fælles asylaftale og skældud til statsminister Lars Løkke.

Alles øjne var her til formiddag rettet mod Aalborg-pigen Mette Frederiksen, da hun gik på talerstolen i Aalborg Kongres og Kultur Center som ny formand for Socialdemokratiet.

I en 42 minutter beretning kridtede hun banen op for sit virke som formand med en opfordring til partifællerne om at stå sammen, inden hun gik videre til det akutte emne: Flygtningestrømmene i Europa.

- Jeg er overbevist om, at den tid, hvor man kunne slippe af sted med symbolpolitik, forslag om lejre i Kenya, straksopbremsning og snuptagsløsninger, er en saga blot. Kristian Thulesen-Dahl. Lars Løkke: Velkommen til virkeligheden, lød det fra talerstolen.

Mette Frederiksen gik videre til at snakke om stærke fællesskab - og helt konkret tog hun udgangspunkt i Skovsgaard Hotel udenfor Brovst.

- Skovsgaard Hotel. Det er et skønt lille sted godt 30 kilometer her fra Aalborg. De siger selv, at man mødes af en medmenneskelig varme, en skæv humor og en enestående service. De er fra Nordjylland. Lidt udenfor Brovst. Så det er store ord. Men det er sandt. De fleste er ansat på særlige vilkår. De ansatte har forskellige udfordringer med sig. Nogen er syge. Andre har et handicap. Men på hotellet er de først og fremmest tjenere og kokke. Kollegaerne har et ubrydeligt fællesskab. Det giver mening. Varme og værdi.

- I skulle tage at besøge hotellet. Først og fremmest fordi de laver en god frokost. Men lige så meget fordi de kan det, vi snakker om. De tror på hvert enkelt menneske. De ved, at et stærkt fællesskab er forudsætningen for at tjene penge. Og de har plads til hinanden, sagde Mette Frederiksen og rettede derefter skytset mod Lars Løkke.

- Regeringen afskaffer nu fattigdomsgrænsen. De sociale problemer forsvinder ikke af den grund. Regeringen nedlægger Irak-kommissionen. Det gør os ikke klogere på krigens grundlag. Regeringen sætter flygtningenes ydelser ned. Men det hjælper vel egentlig ikke ret meget på integrationen. Regeringen skærer ned på indsatsen imod social dumping. Det gavner ikke danske lønmodtagere. Regeringen sløjfer vores planer for billige boliger. Det er ikke til fordel for helt almindelige mennesker.

Socialdemokraternes kongres fortsætter i aften med en fest, og de politiske diskussioner genoptages søndag formiddag.