LIGE NU:

S kræver kulegravning af øst-praktikanter

Kontrollen med udenlandske elever på landets skoler inden forgartneri og landbrug sejler fuldstændig.

Det mener Socialdemokraterne, som efter et samrådsmøde i Folketinget tirsdag retter en skarp kritik mod undervisningsminister Bertel Haarder (V), som har ansvaret for at føre tilsyn med skolerne, skriver Nyhedsbrevet 3F.

- Jeg er fuldstændig målløs. Undervisningsministeren har slet intet styr på området. Der må straks laves en undersøgelse af, hvad der foregår på landets landbrugsskoler, siger Bjarne Lausten, socialdemokratisk medlem af Folketingets Uddannelsesudvalg.

Socialdemokraterne havde kaldt undervisningsministeren og integrationsministeren i samråd på baggrund af en skandalesag mod Aalborg Tekniske Skole.

- Undervisningsministeriet er ikke i besiddelse af oplysninger om antallet af skoler, der udbyder uddannelser til udenlandske elever/praktikanter med henblik på uddannelse og praktik inden for landbrug og gartneri, skriver undervisningsminister Bertel Haarder (Venstre) i et svar fra 21. april.

Socialdemokraterne har svært ved at se, hvordan det aktuelle system med udenlandske elever gavner det danske samfund.

- Vi har ikke intet imod, at udlændinge kommer til Danmark for at få en uddannelse, men der skal være ordnede forhold. Systemet skal ikke være som nu, hvor skoler får millioner af skattekroner for at lave en uddannelse uden et ordentligt indhold, og
landmænd udnytter østeuropæere som billig arbejdskraft, når udlændingene er i såkaldt praktik på danske gårde, siger Bjarne Laustsen.

/ritzau/