Foto: Anders Kristensen / Scanpix

Så mange klip har politiet uddelt til nordjyder med mobilen i hånden

Siden 10. september i år blev loven skærpet, så bilister, der bruger mobilen, mens de kører, foruden en bøde på 1.500 kroner, nu også får et klip i kørekortet.

Læs også Fingrene væk: I dag skærpes straffen for at køre bil med håndholdt mobil

De fleste danskere ved godt, at det er risikabelt at være uopmærksom i trafikken. Alligevel tager politiet hver uge bilister, der bruger deres mobil håndholdt, mens de kører bil. 

Den 10. september i år blev sanktionen skærpet, så det foruden en bøde på 1.500 kroner nu også koster et klip i kørekortet og 500 kroner til Offerfonden at bruge håndholdt mobil eller andet elektronisk udstyr bag rettet. 

Nu viser nye tal fra Rigspolitiets Nationale Færdselscenter, at politiet på tre uger har uddelt 96 klip til bilister i Nordjylland på den baggrund.

- Det er bekymrende, at vi stadig møder så mange trafikanter, der har deres fokus rettet mod mobilen i stedet for trafikken. Vi fortsætter kontrollerne, og vi er overbeviste om, at de mange uddelte klip også har en præventiv virkning, så folk nu begynder at ændre sine mobilvaner i trafikken, siger Christian Berthelsen, politiassistent i Rigspolitiets Nationale Færdselscenter.

Politiet håber på holdningsændring

I de næste uger gennemfører Rådet for Sikker Trafik, Forsikring & Pension og landets kommuner en landsdækkende kampagne mod uopmærksomhed i trafikken.

Som forberedelse til kampagnen "Læg mobilen - så er du lægger" har Epinion spurgt 1.500 bilister, om de synes, det er acceptabelt eller uacceptabelt, at man eksempelvis taler i håndholdt mobil, indstiller GPS, læser sms'er eller finder ting frem, mens man kører bil.

Antal klip, politiet har uddelt pga. håndholdt brug af elektronisk udstyr.

 • Nordjylland: 96    
 • Østjylland: 231    
 • Midt- og Vestjylland: 141    
 • Sydøstjylland:    252    
 • Syd- og Sønderjylland: 136    
 • Fyn: 100    
 • Sydsjælland og Lolland-Falster: 55    
 • Midt- og Vestsjælland: 77    
 • Nordsjælland: 75    
 • Københavns Vestegn: 143    
 • København: 335    
 • Bornholm: 10    
 • I alt: 1.651    

83 procent af bilisterne siger, at det ikke er acceptabelt. Men der er stadig 14 procent af bilisterne, der synes, at det er acceptabelt, viser undersøgelsen. Mest markant ser det ud blandt de yngste bilister mellem 18 og 35 år, hvor 27 procent siger, at det er acceptabelt.

- De fleste bilister er heldigvis enige i, at uopmærksomhed og bilkørsel slet ikke hører sammen. Men det er overraskende, at så mange synes, at det er i orden at rode med mobilen, taste på sin GPS eller lede efter ting, når man kører bil, for man udsætter sig selv og andre for en stor risiko, når man er uopmærksom, siger Lisbeth Sahl, seniorprojektleder i Rådet for Sikker Trafik.

Kampagnen "Læg mobilen - så er du lægger" vil blandt andet motivere flere til at droppe den håndholdte mobil, når de kører bil.

Kampagnen opfordrer også passagerne til at sige fra, hvis man kører med en bilist, der tjekker sin håndholdte mobil. Målet er at gøre det lige så socialt uacceptabelt at være uopmærksom bag rattet som det er at køre spritkørsel.

- Hvis trafikken skal blive mere sikker, så er det vigtigt, at vi bliver bedre til at blande os. Virksomheder, chefer, kollegaer, venner og familie bør i højere grad sige fra, hvis de oplever en bilist være uopmærksom bag rattet. Det gavner os alle, hvis vi får flere til at lægge mobilen væk, når de kører i trafikken, siger Hans Reymann-Carlsen, underdirektør i Forsikring & Pension.