Sådan har du aldrig fået din sild: Nordjysk restaurant vinder smørrebrødskonkurrence
En kantine fra Aalborg løb med tredjepladsen.
Se alle sildemadderne i galleriet nederst i artiklen.
Årets Sild. Det er den eneste smørrebrødskonkurrence i Danmark, og endnu engang blev det Restaurant Lilleheden fra Hirtshals, der løb med sejren, da Nordsøen Oceanarium igen var vært for konkurrencen, der tager udgangspunkt i gammeldags modnet sild.
Restaurant Lilleheden har vundet konkurrencen mange gange før, er endda regerende mester og tog specielt sejren, fordi de havde leveret en fremragende marineret sild, som, i den blinde del af konkurrencen, hvor silden er fri for pynt, vandt, lød vurderingen fra dommerne.
Vindersilden vil blive omfortolket til en version, som forbrugerne kan købe i butikkerne til februar.
Kantine vinder tredjeplads
Restauranten Lilleheden vandt mod et felt af nogle af landets nyeste og dygtigste smørrebrødsrestauranter som Bjørnekælderen, Judie, Norrlyst og Værdsat, mens andenpladsen gik til Remouladen fra Vejle og tredjepladsen til Cheval Blanc-Kantiner i Novi Park i Aalborg.
Det er den eneste kantine i årets konkurrence, og som sidste år blev anden sidst.
Men et stykke surdejsrugbrød, rødebedemarineret sild med krondild og æble, en rygeost-is, en creme på citron, en peberrodscreme, lidt friske urter fra haven, en tuiles lavet på sardinolie og lidt tørrede urter. Dét blev opskriften på Rasmus Klausens bronzemedalje ved dagens konkurrence.
Forud for kåringen turde Rasmus Klausen, køkkenchef hos Cheval Blanc Kantiner, ellers næsten ikke håbe på det.
- Jeg tør ikke håbe på noget i år. Det er dygtige folk, vi har med at gøre, men man håber jo altid på en podieplads, siger han og fortsætter:
- For mig handler det også om at komme med og lære af de andre. Vi er jo et eller andet sted kollegaer, så at lære af de andre er fedt.
Sild kan stadig
Konkurrencen om Årets sild er startet i et forsøg på at løfte sildemadden og få flere til at spise sild.
- Det er måske lidt støvet og gråt, siger Uffe Truelsen, koordinator i Hirtshals Fiskefestival og fortsætter:
- Hvis du tænker på sild, tænker du måske først på julefrokost og påskefrokost. Det er nok sådan, mange danskere opfatter det, men sild kan sammen med smørrebrødet komme tilbage. For der findes rigtig mange lækre smørrebrødsrestauranter og sildemadder derude. Det vil vi gerne slå et slag for.
Her er årets deltagere
Norrlyst fra København
Remouladen fra Vejle
Judie fra København
Hjorths fra Kandestederne
Værdsat fra Odense
Cheval Blanc fra Aalborg
Lilleheden fra Hirtshals
Skaga Hotel fra Hirtshals
Kronborg fra København
Bjørnekælderen fra København
På deltagerlisten var også smørrebrødsrestauranten Judie fra København, som havde tilmeldt sig konkurrencen for første gang på trods af, at restauranten kun er tre måneder gammel.
- Alle retter er utrolig flotte. Jeg har også haft fornøjelsen af at smage nogle af deres sild, og det er skide godt, siger Chris Franklin Gammelgaard Andersen, køkkenchef og medejer af Judie.
Se alle sildemadderne her.