LIGE NU:

Sådan undgår du hovedpinen på hjemmekontoret

En ny undersøgelse fra Dansk Sundhedssikring viser, at over halvdelen af de adspurgte dagligt oplever spændingshovedpiner. Her får du gode råd til, hvordan hovedpinerne kan opstå - og hvordan du undgår dem.

Mange arbejder hjemmefra i disse dage. Desværre er det nok de færreste, der har en ergonomisk korrekt kontorstol med lændestøtte eller et hæve-sænkebord stående på hjemmekontoret.

Derfor oplever en stor del af danskerne at få spændingshovedpiner, når dagen er omme.

I en undersøgelse for Dansk Sundhedssikring svarer hele 60 procent af de adspurgte, at de oplever spændingshovedpiner, når arbejdsdagen er slut.

Hovedpinerne kommer typisk af inaktivitet eller forkert kropsholdning gennem længere tid. Derfor kan hovedpinerne også nemt undgås.

Spændingshovedpine

Her får du tre råd til at undgå hovedpinen:

Tip 1: Sid rigtigt

Ifølge ergoterapeut Zippora Olesen, der er indehaver af Nordjyllands Ergoterapi, er det vigtigt, at man sidder korrekt for at undgå spændingshovedpinen. Det er vigtigt, at man har god lændestøtte og en hånds bredde mellem knæ og kanten af stolen. Knæ, hofte og albuer bør vær bøjet 90 grader.

- Det er en grundposition. Vinklerne må gerne være større, men bør ikke være mindre, da man så kvæler for tilførelsen af blod, siger Zippora Olesen.
 

Tip 2: Se lige ud

De fleste benytter sig af en computerskærm, og her er det vigtigt, at skærmen er placeret korrekt. Toppen af skærmen bør være i øjenhøjde med en selv, da blikket naturligt falder en smule.
Derfor anbefaler Zippora Olesen også, at man hæver sin skærm fra bordet.

- Mange benytter sig af en bærbar computer. Derfor kan det være en idé at hæve computerskærmen. Enten ved at lægge en stak papirer under computeren eller investere i en egentlig skærmforhøjer. På den måde undgår man at stirre ned i en skærm hele tiden.

En god tommelfingerregel er at have en armslængde til skærmen, så hvis man rækker sin arm frem, når fingerspidserne lige knap skærmen.
 

Tip 3: Op af stolen

En god måde at undgå spændingshovedpine er ved at rejse sig fra stolen og være fysisk aktiv. Det er forskelligt fra person til person, hvor meget aktivitet der kræves, men hvis man bare giver sig selv fem minutter hver time, vil det kunne hjælpe.

- Rejs dig, og hent en kop kaffe, eller gå ud og tøm postkassen. Man kan også flytte printeren eller telefonen, så hvis man skal bruge den, skal man rejse sig, siger Zippora Olesen.

Hun foreslår også, at hvis man skal tale i telefon i længere tid ad gangen, er det en god idé at gå rundt i sit hjem i stedet for at sidde stille.