LIGE NU:

Salg af mundbind stiger kraftigt hos virksomheder – overlæge maner til ro

Nordjyske virksomheder oplever i øjeblikket et stort boom i salget af mundbind, selvom myndighederne kun anbefaler brug i særlige situationer.

Hos Helsevirksomheden Med24.dk fra Løkken har man i øjeblikket travlt med at sende kasser med mundbind ud til kunderne.

- Førhen var der måske to ordrer på en vogn med 24 ordrer i alt, hvor der var mundbind med. Nu kan man se, at det er ved halvdelen af ordrerne i de her dage, hvor folk skal have mundbind med, fortæller Kristian Brinckmann, der er direktør i Med24.dk.

Stigningen i salget af mundbind er sket i takt med, at flere og flere lande har indført brug af mundbind i det offentlige rum, kombineret med mediernes stigende omtale af de blå masker.

- Før debatten om mundbind og den her medieomtale solgte vi måske 1000 mundbind om dagen, og efter den første presseomtale i Danmark kom, solgte vi lige pludselig 70.000 mundbind om dagen, forklarer Kristian Brinckmann.

Se indslaget om det stigende antal mundbind her.

Og samme mønster har man se hos Vester Hassing-virksomheden Nordic Publisher Group. Her har man modtaget mere end 500 ordrer indeholdende mundbind på et døgn.

- Vi oplever bare, at der er rigtig mange, der bestiller mundbind lige nu og hamstrer, vil jeg nærmest kalde det. Det er helt tydeligt, at det sker i takt med omtalen i medierne af debatten om mundbind og andre lande, som har indført mundbind, siger Sune Raun Madsen, indehaver af Nordic Publisher Group.

Kan formindske spredningsrisiko

Flere internationale studier fra i år har fundet, at brug af mundbind kan gøre en forskel i forhold til at reducere mængden af dråbepartikler fra syge personer, når de taler, hoster og nyser.

Og det bekræfter Henrik Nielsen, der er ledende overlæge ved infektionsmedicinsk afdeling på Aalborg Universitetshospital.

- Det sætter en barriere op foran ansigtet eller munden, så både det der går indad og ud ad, bliver delvist bremset. Så det beskytter os mod det, der er ude omkring os, og har man virus i halsen beskytter det også mod spredning.

- Det er især store partikler, mundbindet bremser, men virus er meget små partikler, og derfor er det ikke en 100 procent beskyttelse at have mundbind på, siger Henrik Nielsen.  

Ikke nødvendigt for den almindelige dansker

I Danmark anbefaler myndighederne kun brug af mundbind i særlige situationer – eksempelvis hvis man har symptomer på covid-19 og skal bryde sin selvisolation.

Brug af mundbind

Henrik Nielsen mener imidlertid heller ikke, at mundbind er nødvendigt med de nuværende smittetal – og hvis man ellers husker sine forholdsregler.

- Der kan være bestemte områder eller situationer, hvor man er tæt på syge eller mistænkt syge, og der er det jo en god idé at beskytte sig, og der kan også være tilfælde, hvor man drager omsorg for svage borgere, der meget nødigt skulle have infektionen, så der kan personale også iføre sig de værnemidler.

- Men den almindelige dansker, der går på gaden og i butikker og en tur i skoven, der er jo ingen smitterisiko, hvis man holder afstand. Så der mener jeg ikke, at de nuværende tal betyder, at vi skal bruge masker hele tiden, siger han. 

Ifølge de to nordjyske virksomheder er der heller ingen grund til at fylde skufferne mere end nødvendigt.

- Vi oplever lidt, at folk måske er ved at hamstre, ligesom man gjorde med håndsprit, og der skal man altså ikke være bekymret. Vi ser ikke et marked, hvor vi har svært ved at skaffe mundbind. Vi skal nok få dem hjem. Det kan godt være, at vi har udsolgt visse dage, og det ved jeg andre også har, men det er simpelthen, fordi det gå så stærkt lige nu, lyder det fra Kristian Brinckmann fra Med24.dk.